Sla kweken, hoe doe je dat?

Altijd al eens sla uit eigen tuin willen eten? Je kunt nu geheel gratis een zakje slamix zaadjes ontvangen bij ons kookboekje Salade maker. Maar hoe ga je vervolgens te werk en waar moet je allemaal op letten?

Wij geven jou handige tips en tricks zodat jij dit jaar nog sla uit eigen tuin kunt eten. Onze slamix zaadjes bestaan uit de volgende slasoorten: pluksla en kropsla, kortom een echte slamix! Bestel ze hier gratis als pakket met ons kookboekje Salade maker.

Stappenplan

  • De slamix zaadjes kunnen al vanaf april tot augustus buiten gezaaid worden.
  • Kweek de sla in een grote pot of rechtstreeks in de tuin.
  • Maak de aarde in de pot of tuin eerst flink nat.
  • Verdeel de zaadjes over de aarde. Verspreid dit goed, als je dit te dicht op elkaar zaait schiet de sla door.
  • Bedek de zaadjes met een dunne laag aarde, een centimeter aarde moet genoeg zijn.
  • Spray bij voorkeur met een plantenspuit nog een beetje water over de bovenste aarde. (Doe dit zeker niet te hard, dan spoelen de zaadjes weg.)
  • Geef in droge periodes minimaal één keer per twee dagen water. Doe dit bij voorkeur in de ochtend.

Heb geduld

Verwacht niet dat je na een paar dagen al een heerlijke salade van je eigen gekweekte sla kunt maken. Heb geduld en zorg goed voor ze! Kweek je de zaadjes binnen? Zodra er groene puntjes zichtbaar zijn, mogen de plantjes naar buiten.

Wanneer de plantjes verpotten?

Verpot of verplaats vervolgens de plantjes naar een plek waar ze half in de schaduw staan. Dit kun je het beste doen als de plantjes ongeveer 4 cm hoog zijn. Houd hierbij ongeveer 35 cm afstand tussen de plantjes.

Blijf ze voldoende water geven. Als je slaplantjes laat uitdrogen worden de bladeren namelijk taai en de randen van het blad bruin. Niet zo lekker dus!

Het oogsten

Wanneer de sla voldoende is gegroeid en er een mooie slakrop is ontstaan (na ongeveer 10 á 12 weken), kun je oogsten! Het beste kun je de sla in de ochtend oogsten, vervolgens bewaren in de koelkast en in de avond genieten van de sla uit eigen tuin op je bord!

Tip van de redactie:
Zoek heerlijke salades op in onze receptenbak!