Obesitas in Nederland - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Obesitas in Nederland

Voeten op een weegschaal

Het aantal mensen in Nederland met obesitas is in de afgelopen 40 jaar verdrievoudigd. Nog nooit waren er zoveel mensen met obesitas als in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in samenwerking met het RIVM. Maar wanneer heb je obesitas, hoe ongezond is het en wat kun je eraan doen? Lees het allemaal hier.

Wat is obesitas?

Obesitas is ernstig overgewicht. Wanneer je obesitas hebt, ben je dus veel zwaarder dan wat gezond voor je is.

Wanneer heb je obesitas?

Om erachter te komen of je overgewicht of obesitas hebt, is het handig om je Body Mass Index (BMI) te berekenen. Jouw BMI is je gewicht in kilogram, gedeeld door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Ingewikkeld? Geen zorgen. Gebruik onze handige BMI-calculator.

Wat betekent jouw BMI?

Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd. Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen:

  • BMI 30 tot 35 (klasse 1)
  • BMI 35 tot 40 (klasse 2)
  • BMI 40 of hoger (klasse 3). Deze laatste wordt ook morbide obesitas genoemd.

Hoe zwaar is Nederland?

Groep met obesitas

In 2023 had 16 procent van de bevolking van 20 jaar of ouder obesitas. Dat is drie keer zoveel als begin jaren tachtig, toen 5 procent obesitas had.


Ernst van obesitas

Van de drie klassen van obesitas komt klasse 1 het vaakst voor. In 1981 had 4 procent van de 20-plussers klasse 1 obesitas, in 2023 was dit 12 procent. In 2023 had 3 procent van de 20-plussers obesitas klasse 2, en 1 procent had morbide obesitas (klasse 3).


(Matig) overgewicht

Daarnaast heeft 35 procent van de 20-plussers matig overgewicht. In 1981 was dit 28 procent. In totaal had 51 procent van alle Nederlanders vanaf 20 jaar overgewicht, waar dit begin jaren tachtig 33 procent was. Het aantal mensen met obesitas is sterker gestegen dan het aantal mensen met matig overgewicht.

Is obesitas ongezond?

Overgewicht en obesitas zijn niet gezond. Overgewicht en obesitas vegroten de kans op ten minste 12 soorten kanker! Een gezond gewicht hebben en behouden is een van de belangrijkste stappen die we kunnen nemen voor minder kans op kanker.

Heb je last van obesitas? Afvallen is erg belangrijk voor je gezondheid. Maak een afspraak met je huisarts om te bespreken hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Hoe houd ik mijn gewicht gezond?

Het klinkt als een open deur, maar het zijn de feiten: eet gezond en beweeg meer. Lees de beste adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor een gezond gewicht.

Tip van de redactie

Bewustzijn van wat we eten en drinken, en hoeveel calorieën we verbranden door te bewegen, is heel handig om met succes te werken aan een gezond gewicht.

Ken je onze Beweegcalculator al? Hiermee bereken je hoeveel energie (calorieën) je verbrandt door te bewegen.

Lees ook:

Ga voor een gezond gewicht


Bronnen:

CBS

RIVM