Wat weet jij over fruit? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat weet jij over fruit?

Bord met gesneden stukken fruit

In Nederland eten we gemiddeld 135 gram fruit per dag. Dat voldoet niet aan 2 stuks fruit per dag. Fruit is gezond! Hoe staat het er eigenlijk voor met jouw kennis over fruit? Is een banaan gezond en hoe kun je gemakkelijk voldoende fruit eten?

Het advies is om elke dag minimaal 2 stuks (ongeveer 200 gram) fruit te eten. Fruit past in een gezond eetpatroon. Het levert namelijk veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen, maar weinig calorieën waardoor je makkelijker op een gezond gewicht blijft.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende fruitsoorten. Zo heb je onder andere citrusfruit (zoals sinaasappels en citroenen), pitfruit (zoals peren en appels), zacht fruit (zoals druiven en bessen), steenvruchten (zoals mango’s en perziken) en exotisch fruit (zoals bananen en kiwi’s).

Wat zit er precies in fruit?

Vitamine C

Deze vitamine werkt als een antioxidant en zorgt er onder andere voor dat onze weerstand op peil blijft. Vitamine C zit vooral in citrusfruit, kiwi, aardbeien en zwarte bessen.

Kalium

Dit mineraal is belangrijk voor onze bloeddruk. Kalium zit vooral in banaan, kiwi, meloen en gedroogd fruit.

Vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede werking van onze darmen en kunnen de kans op darmkanker verkleinen.

Koolhydraten

Ze leveren energie voor ons lichaam. Fruit bevat vooral koolhydraten in de vorm van suikers. Deze suikers zijn van nature aanwezig. Daarnaast zit er in sommige fruitsoorten, zoals banaan, wat zetmeel.

Alle fruitsoorten, ook bananen, staan in de Schijf van Vijf. Een banaan bevat wel net iets meer calorieën dan andere fruitsoorten, maar levert ook veel gezonde voedingsstoffen. Ons advies is om een regenboog aan fruitsoorten te eten! Door steeds andere fruitsoorten te eten, krijg je alle verschillende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

Tips om gemakkelijk voldoende fruit te eten!

Lukt het jou om elke dag minimaal 2 stuks fruit te eten? Met onze tips eet je gemakkelijk voldoende fruit.

  • Probeer bij elk eetmoment fruit toe te voegen. Ontbijt bijvoorbeeld met een schaaltje havermout en voeg hier fruit aan toe. Neem daarna een pauzemomentje met een stuk fruit. Wist je dat gerechten met fruit ook heel lekker kunnen zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze salade met zalm en nectarine? Zeker het proberen waard! Een toetje met fruit is natuurlijk altijd een goed idee!
  • Ben je een dagje op pad? Zorg dan ook dat je altijd fruit bij je hebt. Zet daarnaast thuis een fruitschaal op tafel zodat het goed in het zicht is en vul de schaal het liefst met minimaal 2 verschillende fruitsoorten. Leg ook in de koelkast fruit vooraan zodat je het gelijk ziet als je de koelkast opentrekt.

Feit of fabel?

  • Is vers fruit gezonder dan uit blik, pot of uit de diepvries? Lees hier het antwoord.
  • Telt gedroogd fruit mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit? Lees hier het antwoord.

Bronnen:

RIVM

Voedingscentrum