Zo gaat jouw goede voornemen lukken! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zo gaat jouw goede voornemen lukken!

Meisje met haar handen in peace teken

Afvallen, meer bewegen, stoppen met roken; wat jouw goede voornemen ook is, volhouden blijft voor velen lastig. Hierbij een aantal handige tips waarmee je jouw kans op slagen vergroot.

Hoe concreter, hoe beter

Maak je voornemen zo concreet mogelijk. Gezonder gaan eten is bijvoorbeeld een mooi doel, maar wat ga je dan precies doen?

Als je met jezelf afspreekt dat je iedere dag minstens 2 stuks fruit gaat eten of voortaan volkorenpasta kiest in plaats van normale pasta, is dit veel duidelijker. Hierdoor vergeet je jouw goede voornemen minder snel en voorkom je smoesjes.

Houd je voornemen wel realistisch. Meer bewegen hoeft niet 5x per week intensief sporten te zijn. Dinsdagavond zwemmen en zondag een wandeling maken is een concreet en haalbaar doel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Aansluitend op de vorige tip: maak een plan bij je concrete voornemen. Als je 2 stuks fruit per dag wilt gaan eten, moet je er wel voor zorgen dat je dit fruit in huis hebt. Zet het op je boodschappenlijstje, haal het in huis en leg het klaar voordat je naar je werk gaat.

Hetzelfde geldt voor bewegen: plan het in je agenda en zorg dat je sportkleding gewassen is. Zo kun je het excuus dat je sportkleding vies is in ieder geval niet meer gebruiken.

Samen sta je sterker

Zorg dat je het niet alleen doet. Door het samen te doen heb je een stok achter de deur én maak je het leuker voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met collega’s af om in de pauze een wandeling te maken en wissel gezonde recepten uit met vrienden en familie.

Als je er even doorheen zit, dan helpt de ander je weer motivatie te vinden. Maar ook als het hartstikke goed gaat, is het des te leuker om samen het succes te vieren.

Houd vol

En ten slotte: geef niet te snel op. Als je op een vrijdagavond na een week hard werken toch zwicht voor een stukje chocolade of bankhangen is dit geen reden om gelijk te stoppen met jouw voornemen. Word niet boos op jezelf, maar pak je voornemen de volgende dag gewoon weer op.

Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd, dus gun jezelf die ook.