Ideeën voor een gezonde Halloween - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Ideeën voor een gezonde Halloween

halloween pompoen

Op 31 oktober is het weer Halloween. Ga jij dit jaar pompoenen uithollen of zoek je nog lekkere en gezonde Halloweentraktaties? Lees alles over deze traditie en hoe je hem zo gezond mogelijk kan doorbrengen!

Wat is Halloween?

Halloween is een feest wat vooral veel gevierd wordt in de Verenigde Staten. Maar wist je dat Halloween eigenlijk afstamt van een Keltisch ritueel in Ierland en Groot-Brittannië? Jaren later werd deze viering pas verspreid naar de Verenigde Staten en andere delen van de wereld.

Met Halloween worden pompoenen uitgehold in de vorm van een gezicht en deze worden als versiering gebruikt bij huizen en winkels. Mensen gaan verkleed als griezelige wezens of bekende figuren en gaan zo langs de deuren voor snoepgoed of doen mee aan een spooktocht.

Pompoen uithollen

Wil jij je weleens wagen aan een pompoen uithollen voor Halloween? Als het een eetbare pompoen is, kun je de pitten laten drogen en opeten. Haal hiervoor de membranen (schil) eraf en laat ze drogen op een theedoek. Bak de pitten daarna 30 minuten af in een voorverwarmde oven (180 °C).

Meer weten over welke soorten pompoenen er zijn en wat voor smaak ze hebben? Lees hier alles over de pompoen!

Trick or treat

In de Verenigde Staten gaan kinderen verkleed langs de deuren met de bekende slogan: Trick or treat! Op deze avond komen kinderen vaak met tassen vol snoepgoed thuis. Vaak zit er in snoepgoed veel suikers en calorieën. Het is niet verantwoord om kinderen dit snoepgoed onbeperkt te laten eten.

Sint-Maarten

In Nederland is het ritueel van ‘trick or treat’ iets minder populair. Er is wel een ander soortgelijk ritueel, namelijk Sint-Maarten. Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november in sommige delen van Nederland. Op deze dag worden er onder andere lampionnentochten georganiseerd. Ook hierbij gaan kinderen met hun lampion langs de deuren voor wat lekkers.

Tips voor (groot)ouders

Hoe ga jij er als (groot)ouder mee om wanneer je (klein)kind thuiskomt met een tas vol met snoepgoed? Wij geven je 3 tips!

  1. Stop het snoepgoed samen met je (klein)kind in een snoeptrommel. Spreek dan samen af op welke momenten ze er een snoepje van krijgen.
  2. Leg je (klein)kind uit dat te veel snoep niet gezond is, en als ze er nu alles van opeten ze buikpijn kunnen krijgen.
  3. Spreek af om iets van het snoepgoed uit te delen aan vrienden of familie.

Gezonde traktaties

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook allerlei recepten voor gezonde traktaties met Halloween of Sint-Maarten! Pel bijvoorbeeld bananen en snijd deze door de helft, zodat je ze rechtop kunt zetten. Plak hier twee oogjes (van pure chocolade) op en zo heb je gezonde Halloween-spookjes! Of rasp worteltjes en zet ze in hummus of een andere magere dipsaus. Je kunt ook met de dipsaus de vorm van een nagel namaken op de wortels om griezelige vingers te maken. Verder kun je altijd mandarijntjes of zakjes met fruit uitdelen aan de deur met Sint-Maarten.

Lees ook: Een gezonde generatie