Wat is kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat is kanker?

Kanker is niet één ziekte. De naam is een verzamelnaam voor meer dan 100 ziekten. Wat bij al deze ziekten hetzelfde is, is dat lichaamscellen niet meer normaal werken. Lees hier meer over wat kanker is en wat het kan veroorzaken.

Onze lichaamscellen

Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Elke cel in ons lichaam heeft een eigen taak.

Hoe onze cellen werken wordt aangestuurd door de informatie binnen de kern van de cellen. Deze informatie zit in het erfelijk materiaal (het DNA) dat wordt doorgegeven van ouder op kind.

Celdeling

Ons lichaam maakt nieuwe cellen aan zodat we kunnen groeien. Ook om oude of beschadigde cellen te vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling; cellen maken als het ware een kopie van zichzelf.

Hoe ontstaat een tumor?

Bij de celdeling kan iets fout gaan. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Meestal worden deze fouten door ons lichaam zelf hersteld, maar soms gebeurt dat niet.

Bij een aantal fouten in dezelfde cel gaat deze cel zich op een onbeheerste manier delen. Hierdoor ontstaat een groep cellen met fouten. Zo’n groep cellen neemt vaak de vorm aan van een bobbel of zwelling. Dat noemen we een tumor.

Verschil tussen een goedaardige en kwaadaardige tumor

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Wat betekent dat precies?

Ontstaan van kanker: een langdurig proces

Alle soorten kanker beginnen wanneer het DNA in een cel beschadigd wordt, wat tot ongeremde celdeling kan leiden.

Kanker ontstaat niet ineens. Vaak is dit een  ingewikkeld proces dat lang duurt. Voordat de ziekte zich ontwikkelt moeten veel veranderingen in de cel plaatsvinden. Dit kan jaren, soms zelfs tientallen jaren duren. Daarom is kanker een ziekte die vaker ouderen treft.

Wat kan kanker veroorzaken?

Ons DNA, en onze cellen, kunnen door verschillende oorzaken beschadigd worden:

Wat kan ik zelf doen voor minder kans op kanker?

Veel mensen denken dat kanker ontstaat omdat het in de familie voorkomt en het ‘in de genen zit’. Maar erfelijkheid speelt maar bij een beperkt aantal gevallen van kanker een rol. De keuzes die we maken in onze voeding en leefstijl spelen een veel grotere rol. Volg onze 10 aanbevelingen voor minder kans op kanker.