De winter komt eraan. Het kan dan soms moeilijk zijn om lekker warm te blijven. Geen zorgen, wij halen alles uit de kast. Niet alleen truien, sjaals en handschoenen, maar ook tips die je kunnen helpen van binnenuit op te warmen.
Soep doet goed
Een dampende kop erwtensoep, een goed gevulde groentesoep of een kruidige pompoensoep. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Soep is extra lekker na een wandeling buiten. Het kan als tussendoortje, voorgerecht of als hoofdmaaltijd. Door peulvruchten zoals spliterwten, linzen of bruine bonen aan soep toe te voegen krijgt het meer stevigheid, extra vezels en eiwitten. Ook heerlijk met volkorenbrood erbij!
Soep is een makkelijk gerecht om veel groenten binnen te krijgen. Kies voor seizoensgroente en varieer met verschillende soorten. Je kunt beter zelf de bouillon maken met soepgroente; in een bouillonblokje zit namelijk vaak veel zout. Room of kokosmelk zijn ook te gebruiken als basis voor soep, maar hiermee krijg je wel gelijk een stuk meer calorieën binnen. Eet dit dus met mate.
Voordelig gezond eten? Soep is bij uitstek geschikt om restjes in te verwerken. Zo voorkom je verspilling en bespaar je kosten. Extra voordeel dus. Ook kun je makkelijk soep maken voor meerdere dagen. Maak gelijk een grote pan en vries een paar porties in voor op een later moment, dat scheelt weer met koken. Soep kan 3 maanden bewaard worden in de vriezer. Laat de soep wel goed afkoelen voordat je deze invriest.
5 handige tips voor soep
- Nog veel restjes groente over? Maak er soep van!
- Zijn de soepgroenten nog te grof? Pureer ze met een staafmixer.
- Is de soep te dun? Voeg een klein beetje maïzena toe om het wat steviger te maken.
- Probeer om minstens 80 gram groente per 200 ml te gebruiken. Dit helpt je om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te halen.
- Te veel soep gemaakt? Vries een deel van de soep in. Je kunt dit tot 3 maanden bewaren.
Warme chocolademelk
Af en toe een heerlijke mok warme chocolademelk hoort bij de winter. Zelfgemaakt is deze natuurlijk het lekkerst. Het slechte nieuws is wel dat er in chocolademelk veel suiker zit. Wist je dat er in chocolademelk zelfs meer suiker zit dan in cola? Zo komen we onopgemerkt in gewicht aan.
Gelukkig zijn er manieren om een gezondere versie van chocolademelk maken. Gebruik magere melk of een plantaardige variant zoals ongezoete amandeldrink of sojadrink als basis. Je kunt ook iets minder suiker toevoegen en de slagroom laten staan, want vaak is de chocolademelk dan nog net zo lekker.
Zie chocolademelk als een echte traktatie en geniet er bewust van, bijvoorbeeld na een stevige wandeling of lange fietstocht.
Opwarmen door te bewegen
Wat we eten en drinken kan ons helpen om op te warmen, maar de beste manier is nog steeds door in beweging te komen.
Voeg extra beweging toe aan jouw dag door te lopen naar een andere supermarkt die iets verder weg ligt. De winter leent zich ook goed voor een lange boswandeling. Om jouw hartslag omhoog te krijgen, kun je iets sneller lopen dan je gewend bent. Fiets je liever? Fiets dan een extra rondje of fiets net iets harder dan dat je normaal gesproken doet (wel voorzichtig zijn).
De winter kan guur en nat zijn waardoor een bos- of strandwandeling er niet altijd in zit. Toch is het belangrijk om ook tijdens de donkere dagen voldoende te bewegen. Er zijn veel vormen van lichaamsbeweging die je binnen kunt uitoefenen. Denk aan zwemmen, groepslessen in de sportschool of fitness.
Ook thuis in jouw eigen woonkamer kun je meer bewegen. Doe bijvoorbeeld iedere keer als je opstaat, 5 squats (kniebuigingen). Je kunt blikjes of waterflesjes als gewichten gebruiken om mee te trainen. Stofzuigen is niet altijd de leukste bezigheid, maar het is wel een goede oefening. Hiermee verbrand je calorieën en krijg je het warmer (en een lekker schoon huis).
Een warm gevoel
Tijdens de feestdagen staan velen van ons stil bij een ander. Het is namelijk een mooi moment om iemand te bedanken voor de vriendschap, liefde of steun. Het is ook een prachtig moment om iemand anders een helpende hand te bieden. Dat geeft een warm gevoel waar geen winterse kou tegenop kan (figuurlijk gesproken dan). Doe deze winter mee met onze campagne Kanker draag je niet alleen door het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te dragen.
Wil jij ook meer kankeronderzoek en voorlichting mogelijk maken, waar veel mensen baat bij zullen hebben? Schenk met belastingvoordeel.