Gezond lunchen, hoe doe je dat? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gezond lunchen, hoe doe je dat?

Bovenaanzicht van bord salade

Of je nou thuis of op kantoor luncht; een gezonde (en lekkere) lunch is belangrijk om voldoende energie te hebben voor de rest van de dag. Hoe je dat het beste kan aanpakken, lees je hier.

Heb je zin in brood? Ga dan voor de volkoren variant. Hiermee krijg je de meeste vezels binnen, waardoor je voor een lange periode lekker gevuld bent. Ook bevat volkorenbrood meer B-vitaminen en ijzer dan de witte varianten.

Gezond broodbeleg

Voeg groenten toe aan je lunch. Beleg je boterham bijvoorbeeld met hüttenkäse en radijsjes of met hummus en paprika. Natuurlijk kun je ook los een paprika of wat cherrytomaatjes eten. Het voordeel van groente bij je lunch is dat je sneller aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten komt (250 gram per dag).

Een volkorenbroodje met avocado en ei is ook een topper voor de lunch. Vezels, eiwitten en gezonde vetten in één maaltijd!

Salades: een goed alternatief voor brood

Wil je eens wat anders dan brood? Wat dacht je van een zelfgemaakte salade! Vul de salade eventueel aan met volkorenpasta of bijvoorbeeld met volkorencouscous. Eet je er liever wat brood bij? Neem dan bijvoorbeeld volkoren stokbrood.

Pas op met de kant-en-klare dressings voor salades. Deze zitten vaak vol met vet (en soms met suiker!). Maak liever zelf je dressing op basis van olijfolie extra vierge, azijn en wat zout en peper. Net zo lekker!

Kliekjes als lunch

Restjes over van het avondeten van de vorige dag? Eet dit als lunch! Natuurlijk wel in een kleinere portie dan bij het avondeten. Op deze manier is het geen probleem om zowel tijdens de lunch als bij het avondeten warm te eten. Zorg wel dat het gerecht gemaakt is met een volkorenproduct en groenten, want hiermee krijg je lekker veel vezels binnen.

Beter van niet

Laat de gezoete zuiveldranken zoals Vifit en Fristi in de supermarkt staan en kies voor halfvolle melk, karnemelk of Optimel 0% vet. Gezoete zuiveldranken zitten namelijk vol met onnodige suikers. Thee en koffie zonder suiker of water zijn natuurlijk ook altijd een goede keuze!

Benieuwd wat de verschillen tussen broodsoorten zijn? Lees verder.

Is een tosti ongezonder dan een broodje met kaas? Lees het antwoord op deze feit of fabel.