Gezondheidsvoordelen van de lente - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gezondheidsvoordelen van de lente

Paarse krokussen

Het is lente! De dagen worden langer, de temperaturen beginnen langzaam te stijgen en de natuur staat volop in bloei. De lente heeft ook voordelen voor onze gezondheid! Wij vertellen je meer hierover.

2 voordelen in 1

Buiten bewegen met een lekker lentezonnetje of buiten bewegen in de harde wind en regen? Het grootste deel van Nederland zou de voorkeur geven aan de eerste optie. En dat is mooi want we kunnen weer buiten bewegen met aangename temperaturen.

Bij bewegen wordt vaak gedacht aan zweten in de sportschool, maar vergeet niet: ook fietsen naar de supermarkt, wandelen door het park of zelfs traplopen is een vorm van beweging.

Bewegen is goed! Het helpt je gezond te blijven, verkleint de kans op kanker en zorgt voor een gezond gewicht. Maak bewegen dus onderdeel van je dagelijkse bezigheden.

Buiten bewegen in het zonnetje heeft nog een voordeel: je voorraad vitamine D aanvullen! Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan onder invloed van de zon zelf vitamine D aanmaken. Vergeet alleen niet om je huid te beschermen tegen de zon door je in te smeren.

Vitamine D heeft meerdere functies in ons lichaam. Zo zorgt het er onder andere voor dat ons afweersysteem goed werkt. Ook zorgt vitamine D ervoor dat calcium uit onze voeding kan worden opgenomen. Daardoor is het ook belangrijk voor de onderhoud van onze botten en tanden.

Groente uit het seizoen

Asperges, komkommer, meiraapjes, raapstelen, rabarber, radijs… sommige lentegroenten zijn nu al volop in het seizoen, voor anderen is het nog heel even wachten. Groente uit het seizoen is minder belastend voor het milieu en vaak ook voor een lagere prijs te koop in de supermarkt of bij de groenteboer. Genoeg voordelen dus om voor lentegroente te kiezen!

In groenten zitten veel voedingsvezels. Deze vezels zijn goed voor je! Ze verkleinen de kans op dikkedarmkanker. Ook bevatten groenten weinig calorieën, waardoor je makkelijker op een gezond gewicht blijft.

Bovendien krijg je door groenten te eten andere belangrijke voedingsstoffen binnen zoals vitamine C, foliumzuur, kalium, ijzer en koolhydraten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Lees meer over gezond eten.

Wist jij dit al over de lente?

  • De naam lente is een oude afleiding van het woord lang. Dit heeft ermee te maken dat de dagen in de lente langer worden.
  • Het in de lente gemiddeld 9,5 °C is.
  • Volgens de Chinese geneeskunde is het al een aantal weken lente. Volgens deze gezondheidsleer start de lente al eind februari. Dit is zo gek nog niet, denk er maar eens over na: eind februari beginnen de dagen al langzaamaan langer te worden en merken we dat we meer energie krijgen.