Is pindakaas gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is pindakaas gezond?

Pindakaas

Ook groot fan van een boterham met pindakaas? Maar is pindakaas wel zo’n gezonde keuze? En waarom zit er eigenlijk het woord ‘kaas’ in de naam? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over dit lekkere smeersel!

Het hoofdingrediënt van pindakaas is (verrassend genoeg) pinda’s. Officieel behoren pinda’s tot de peulvruchten en niet tot de noten. Toch worden ze tot de noten gerekend, omdat ze hier qua samenstelling en gezondheidseffecten het meest op lijken.

Waarom staat het woord ‘kaas’ in de naam?

In 1948 werd voor het eerst in Nederland pindakaas verkocht. De oorspronkelijke naam van pindakaas is pindaboter (peanut butter), maar het mocht geen boter heten omdat dit een beschermde term was. Er werd gekozen voor ‘kaas’, omdat het in die tijd leek op leverkaas: ook een product waar geen echte kaas inzit.

Is pindakaas gezond broodbeleg?

In de supermarkt is de keuze aan pindakaas enorm. Tegenwoordig worden de gekste smaken verzonnen. Zo bestaat er onder andere een confetti pindakaas, maar ook een pindakaas met kokossmaak. Aan pindakaas wordt vaak suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt pindakaas een minder gezonde keuze.

Gezonde pindakaas

Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda’s en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.

Voedingswaarden 100% pindakaas

Pinda’s bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda’s) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen.

In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet. Onverzadigd (= oké) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht. Wist je dat overgewicht de kans op maar liefst 12 kankersoorten vergroot? Lees meer over onze aanbeveling Houd je gewicht gezond.

Het advies is daarom om dagelijks 1 handje (15-25 gram) ongezouten noten te eten. Een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas valt hier ook onder.

100% notenpasta

Naast 100% pindakaas is er ook 100% notenpasta te koop. Deze variant bestaat, zoals de naam ook verklapt, volledig uit noten en is daardoor net als 100% pindakaas een geschikte keuze als broodbeleg.

Wist je dat…

  • Pinda’s van nature suikers bevatten? Door 100% pindakaas te eten, krijg je dus ook wat suiker binnen maar deze hoeveelheid is veel lager dan bij de andere pindakaasvarianten die te koop zijn.
  • 100% pindakaas ook erg lekker is door de havermout? Probeer bijvoorbeeld eens havermout met 100% pindakaas, bramen, frambozen en pompoenpitten. Een bordje om op te smikkelen!
  • Elk jaar op 24 januari de Nationale Pindakaasdag wordt gevierd?

Ook interessant om te lezen: Zijn walnoten gezonder dan andere noten?


Bron:

Voedingscentrum