Met verse kruiden kun je gerechten veel smaak geven. Er bestaan verschillende soorten verse kruiden, maar bij welk gerecht is welk kruid geschikt en hoe ga je te werk in de keuken? En zijn alle kruiden eigenlijk wel veilig om te gebruiken?
Verse kruiden zijn een perfecte smaakmaker in allerlei gerechten. Kruiden zijn afkomstig van kruidachtige planten, waarvan vaak de verse bladeren worden gebruikt. Er bestaan veel verschillende soorten verse kruiden.
Veel soorten kruiden zijn ook als kruidenplantje te koop. Dit staat gezellig en je hebt zo altijd verse smaakmakers bij de hand. Maar hoe verzorg je deze plantjes?
Interessant onderwerp dus! Wij vertellen je graag meer over een aantal veelgebruikte verse kruiden.
Basilicum
- Standplaats: Een warme plek in de volle zon. Kan niet tegen kou (<12 °C).
- Water: Elke dag een beetje. De grond mag niet droog worden.
- Oogsten: Pluk uit de top van de plant, boven nieuwe blaadjes. Bloemen verwijderen.
Basilicum is een grote favoriet in de Italiaanse keuken. Het heeft een licht zoete geur en smaakt heerlijk kruidig. Perfect om toe te voegen aan Mediterrane gerechten, zoals een zelfgemaakte tomatensaus voor de spaghetti. Ook heerlijk in combinatie met mozzarella en tomaat of als garnering voor een salade.
Tip
Voeg basilicum pas op het laatste moment toe aan een (warm) gerecht anders gaat de lekkere smaak verloren. De blaadjes zijn geschikt om te gebruiken.
Bieslook
- Standplaats: (Half)schaduw.
- Water: Elke dag water geven. Grond goed vochtig houden.
- Oogsten: Sprieten 2 cm boven de grond afknippen. Bloemknoppen afknippen voordat ze opengaan.
Bieslook behoort tot de lookfamilie, net als ui, knoflook en prei. De smaak van bieslook is fris en pittig en doet denken aan een lichte uiensmaak. Bieslook is ideaal als garnering op een volkoren boterham met bijvoorbeeld hummus. Ook lekker om toe te voegen aan een omelet, soep of salade.
Tip
Voeg ook bieslook pas op het laatste moment toe aan een (warm) gerecht anders gaat de lekkere smaak verloren. Je kunt de hele spriet gebruiken.
Koriander
- Standplaats: Zonnige plek.
- Water: Met mate water geven. Voorkom te droge of te natte grond.
- Oogsten: Ga je voor de blaadjes? Pluk dan de nieuwe blaadjes regelmatig bij.
Koriander is een kruid waar je van houdt of dat je haat. Tot welke groep behoor jij? Koriander heeft een zoete, anijsachtige smaak. Het is zowel geschikt om toe te voegen aan warme gerechten zoals een curry of couscous, als aan koude gerechten zoals een salade.
Tip
Gebruik de steeltjes en blaadjes. Koriander is gevoelig voor warme temperaturen, dus je kunt de blaadjes beter als garnering gebruiken. De steeltjes kun je wel al eerder toevoegen aan (warme) gerechten.
Peterselie
- Standplaats: Een koele, lichte plek, maar niet in de zon.
- Water: Om de dag een beetje.
- Oogsten: Je kunt zowel het blad als de stelen oogsten.
Peterselie heeft een hartige, frisse smaak. Er bestaan twee verschillende soorten peterselie: platte peterselie en krulpeterselie. Krulpeterselie is iets minder sterk van smaak en daardoor geschikt als garnering. Platte peterselie is erg lekker door warme gerechten, bijvoorbeeld door een stoofgerecht of pasta.
Tip
Voeg peterselie ook pas op het laatste moment toe aan een (warm) gerecht anders gaat de lekkere smaak verloren. Zowel het blad als de steeltjes kun je gebruiken.
Tijm
- Standplaats: In de volle zon. Kan niet tegen vorst.
- Water: Regelmatig water geven. Mag opdrogen tussen de gietbeurten.
- Oogsten: Knip de bovenste blaadjes af. Knip de houtachtige stengels niet af, daarna loopt tijm niet meer goed uit.
Tijm heeft een volle en krachtige smaak. Het is een veelgebruikt kruid bij het op smaak brengen van groentegerechten en gerechten met vlees en vis. Ook lekker om toe te voegen aan sauzen en gerechten met peulvruchten.
Tip
Voeg tijm zo vroeg mogelijk toe tijdens de bereiding van een gerecht. Hierdoor kan de smaak goed intrekken. Je kunt de blaadjes en topjes toevoegen.
Gezonde vervanger van zout
Kruiden zijn een gezonde vervanger van zout. Als je te veel zout eet, kan de kans op maagkanker vergroot worden. Dit komt waarschijnlijk doordat te veel zout de maagwand kan beschadigen. Daarnaast kan te veel zout ook leiden tot een hoge bloeddruk. Meer weten? Je leest het hier in onze feit of fabel rubriek.
Kunnen verse kruiden schadelijk zijn?
Sommige kruiden kunnen aromastoffen bevatten. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen mogelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar het goede nieuws is: als je kruiden in normale hoeveelheden gebruikt, is het niet schadelijk voor je gezondheid.
Verse kruiden kunnen door mest of vervuild water besmet zijn met ziektemakers. Daarom is het belangrijk om verse kruiden voor gebruik altijd even onder stromend water te wassen. Dit geldt zeker als je de kruiden rauw eet!
Nog niet uitgelezen? Hier lees je alles over het specerij gember. Ook een heerlijke smaakmaker!
Bronnen: