Wat maakt haver zo gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat maakt haver zo gezond?

Glazen pot met havervlokken

Haver is gezond, veelzijdig en populairder dan ooit. Elke supermarkt heeft haverrepen in de schappen liggen en de bakker op de hoek verkoopt haverkoeken. In dit artikel leggen wij uit waarom haver een goede keuze is.

Wat is het verschil tussen havermout, haver en havervlokken?

Haver is een graansoort, boordevol vezels. In de supermarkt zie je havermout en havervlokken in de schappen liggen. Het verschil? Havermout zijn geknipte en geplette haverkorrels. Zijn de korrels alleen geplet, dan krijg je havervlokken.

Is haver gezond?

Heeft haver terecht een gezond imago? Ja, dat is terecht. Haver is namelijk een volkoren graansoort. Tijdens de bewerking blijft de haverkorrel volledig in takt. De hele haverkorrel, die vol zit met vezels, eet je dus op.

Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering en het eten van veel vezels verkleint de kans op darmkanker. Ook zwellen vezels op in je maag, waardoor een vol gevoel ontstaat wat lang aanhoudt. Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan!

Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.

Waar is havermout nog meer goed voor?

  • Havermout bevat aardig wat vitamines (vooral B vitamines), mineralen en antioxidanten.
  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.
  • In de haverkorrel zit wat olie, dat voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat. Deze vetzuren staan bekend om hun gunstige bijdrage op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.
  • Vezels in haver zorgen voor gezonde bacteriën in de darmen.
  • Haver is een van de weinige graansoorten die glutenvrij is. De eiwitten in haver hebben namelijk een andere samenstelling dan gluten in tarwe, gerst en rogge.

Hoe eet je havermout?

Andere voordelen van havermout en -vlokken is dat het goedkoop en veelzijdig is. Havermoutpap als ontbijt, havermoutpannenkoeken als lunch of tussendoor een bakje yoghurt met havermout en fruit. Je kunt alle kanten op met haver! Ook is haver vaak een lekkere toevoeging aan smoothies en in baksels. En het is een veelgebruikt ingrediënt voor muesli of andere ontbijtgranen.

Pas op met haverkoeken en -repen

Haver wordt vaak verwerkt in koekjes en voorverpakte repen. Deze koeken en repen zijn niet altijd even gezond: vaak zijn er veel suikers aan deze producten toegevoegd. Check altijd even het etiket op de achterkant van de verpakking.

Kortom: havermout en havervlokken zijn goede keuzes, maar bereid ze wel met gezonde ingrediënten en eet haverkoeken en -repen met mate.

Ook interessant: