Waar zit minder zout in? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Waar zit minder zout in?

Heb jij weleens bijgehouden hoeveel zout je binnenkrijgt op een dag? Je zult versteld staan van hoeveel zout er in een diepvriespizza of pot pastasaus zit. Kijk snel hoe jij minder zout kan eten!

Is zout ongezond?

Te veel zout eten is ongezond. Denk aan een hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt ook dat te veel zout eten de kans op maagkanker kan vergroten. Dit wordt met name gezien in landen waar mensen veel zout eten, zoals in Azië.

Het advies is om per dag niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen. Maar wist je dat we eigenlijk maar 1 gram zout per dag nodig hebben? Toch eet het grootste deel van de Nederlanders meer dan 6 gram zout per dag. En let op: niet alleen zout uit het zoutvaatje telt mee!

Zout in kant-en-klare producten

Bewerkt eten en kant-en-klare producten bevatten vaak schrikbarende hoeveelheden zout. Wanneer je hier dagelijks van eet, krijg je al gauw meer dan 6 gram zout per dag binnen.

Wist je dat…

  • 1 ham-kaascroissant 1,3 gram zout bevat
  • 1 kop cup-a-soup 1,5 gram zout bevat
  • 1 zacht wit broodje met 2 knakworstjes 1,4 gram zout bevat
  • 1 diepvriespizza margherita 4,4 gram zout bevat

Hoeveel zout eet ik?

Daag jezelf uit en houdt eens 1 week een eetdagboek bij en kijk of jij onder de aanbevolen 6 gram zout per dag kan blijven! De app Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel, die zowel per product de hoeveelheid zout aangeeft, als het totaal van jouw maaltijden op 1 dag.

Maak een switch

Wanneer je je bewust bent van welke producten veel zout bevatten, is het tijd voor een gezonde wissel. Hieronder zie je een aantal voorbeelden voor gezondere alternatieven met minder zout.

 Producten met veel zout  Gezondere alternatieven
 Tosti ham-kaas (1,8 gram zout)  Tosti mozzarella-tomaat (1,2 gram zout)
 Pastasaus uit pot (1,5 gram zout)  Zelfgemaakte pastasaus (0,4 gram zout)*
 Schaaltje chips 40 gram (0,5 gram zout)  Verse popcorn 40 gram (0 gram zout)**
 Voorgesneden plak kaas (0,5 gram zout)  Hüttenkäse voor 1 snee (0,2 gram zout)
 2 chocolate chipkoekjes (0,3 gram zout)  2 rijstwafels naturel (0 gram zout)

*Voor 1 portie.

**Tip: strooi kaneel of cacaopoeder over je popcorn in de plaats van zout of suiker.

Met wat kleine aanpassingen in jouw voedingspatroon, krijg je al snel minder zout binnen. Wil jij nog meer tips om minder zout te eten? Lees dan ook: Minder zout eten doe je zo.


Bron:

Voedingscentrum