Zo doe je slim boodschappen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zo doe je slim boodschappen

Vrouw loopt door supermarkt met winkelwagen

Op gezond gewicht blijven of verantwoord afvallen bereik je alleen door de juiste dingen in huis te halen. Maar hoe doe je dit? Met onze adviezen kom je gegarandeerd thuis met gezonde boodschappen!

Zorg voor een goede voorbereiding

Ga liever niet zonder plan naar de supermarkt. Bekijk eerst je voorraad in huis. Wat heb je echt nodig? Noteer dit vervolgens op een boodschappenlijstje. Zo kun je direct op je doel aflopen en kom je minder snel in de verleiding om allerlei (ongezonde) producten te kopen die je niet nodig hebt. Goed voor je gezondheid én je portemonnee!

Bovendien zorgt het checken van je voorraad en het maken van een boodschappenlijstje ervoor dat je niet te veel in huis haalt, waardoor je minder hoeft weg te gooien. Wel zo milieubewust!

Voorkom ook dat je met een knorrende maag naar de supermarkt gaat. Eet van tevoren bijvoorbeeld nog een stuk fruit of een volkoren boterham. Zo is de kans kleiner dat je met meer producten thuiskomt dan je gepland had.

Tip: maak een weekplanning

Het maken van een boodschappenlijstje voor de wekelijkse boodschappen kost even wat tijd, maar doordeweeks levert het je juist tijd op. Je hoeft niet meer na te denken wat je ‘s avonds gaat eten en na het werk hoef je ook niet meer naar de supermarkt te racen. Dubbel zo fijn dus.

Kijk ook welke producten in de aanbieding zijn. Hier kun je vervolgens jouw weekmenu op afstemmen. Een simpele truc om geld te besparen.

Ga voor gezond

Zet gezonde producten op je boodschappenlijstje. Denk aan groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Thuis, bij het maken van je boodschappenlijstje, ben je nog niet in de verleiding om de minder gezonde producten te kopen.

Iedereen heeft weleens behoefte aan of zin in een tussendoortje. Zet daarom ook gezonde tussendoortjes op je lijstje, zodat je altijd iets gezonds in huis hebt wanneer je trek krijgt. Benieuwd wat een gezond tussendoortje dan is? Je leest het hier!

Bekijk het etiket

Pak niet gelijk het eerste product dat je ziet in het schap, maar neem de tijd om te kijken welke varianten er zijn en wat er precies in zit. Laat je ook niet foppen met termen als ‘light’ of ‘yoghurt met echte vruchten’. Een etiket lezen kan lastig zijn, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, lukt het jou ook! Wij geven je praktische tips zodat je precies weet waar je op moet letten bij het lezen van een etiket.

Vermijd ongezonde schappen

Snoep, koek, chips, ijs … de supermarkt ligt vol met ongezonde verleidingen. Deze schappen kun je daarom het beste vermijden. Loop er met een ruime bocht omheen en voorkom dat je watertandend tussen de schappen door loopt.