Kom van die bank af - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kom van die bank af

Vrouw met tablet op bank

Zit je lekker onderuitgezakt op de bank terwijl je dit artikel leest? Sta dan op voordat je verder gaat. Want uit onderzoek blijkt dat te veel zitten niet goed voor je is.

Zittende leefstijl

Onze leefstijl in Nederland is steeds meer zittend geworden. Veel mensen doen zittend werk, bijvoorbeeld op kantoor, als chauffeur of aan een kassa of balie. En in onze vrije tijd zitten we voor de televisie, op een terrasje, in een restaurant, lezen we een boek in een luie stoel of zitten we met onze laptop, smartphone of tablet op de bank. Wanneer je lang achter elkaar zit, verbrand je langdurig weinig calorieën. Dit beïnvloedt je stofwisseling en kan leiden tot gewichtstoename en daarmee ook je risico op ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

We weten nog niet vanaf welke duur zittende activiteiten schadelijk zijn. Vooralsnog is het beste advies dat we kunnen geven om de totale tijd die je op een dag zit zo veel mogelijk te beperken en tussendoor zo vaak mogelijk in beweging te komen.

Ook voor mensen die wel elke dag voldoende bewegen, is een zittende leefstijl ongezond. Want ook al beweeg je bijvoorbeeld 30 minuten of zelfs een uur: als je de rest van de dag blijft zitten, is je gemiddelde actieniveau per dag nog steeds erg laag. Probeer daarom niet te lang achter elkaar te zitten maar leer jezelf nieuwe gewoontes aan. Wij geven je per situatie wat tips.

Tips voor thuis

Terwijl je televisiekijkt, kun je makkelijk in beweging komen. Doe bijvoorbeeld tussendoor rek- en strekoefeningen. Ook handig is een stoelfiets. Dit zijn de kleine standaards met trappers die je voor je stoel of bank zet. Zo kun je al zittend fietsen. Of vul twee kleine flesjes met water en gebruik deze als gewichtjes, terwijl je voor de televisie staat of zit.

Je kunt natuurlijk ook huishoudelijk werk doen tijdens het televisiekijken zoals strijken of de was opvouwen, wat je dan uiteraard staand doet. En blijf tijdens de reclameblokken niet zitten maar loop een rondje door je huis en ruim het een en ander op.

Tips voor op kantoor

Natuurlijk kun je niet veel in beweging komen als je op de computer aan het werk bent, al zijn er inmiddels bureaus op de markt waarin een fiets is ingebouwd. Maar hoe vaak op een dag word je wel niet gebeld of bel je zelf iemand? Tijdens zo’n gesprek kun je misschien wel even opstaan of een rondje lopen als je een mobiele werktelefoon hebt.

Daarnaast kun je ook even naar een collega toelopen in plaats van te bellen of mailen. En weersta de verleiding als een collega aanbiedt koffie voor je te halen: loop liever zelf even mee. Neem dan wel de trap in plaats van de lift. Gebruik je lunchpauze voor een gezellige wandeling met collega’s in plaats van weer zittend plaats te nemen aan de lunchtafel.

Tips voor onderweg

Moet je veel boodschappen halen en ben je daarom met de auto gegaan? Parkeer dan je auto niet op de parkeerplaats het dichtste bij de ingang van de winkel, zoals je waarschijnlijk gewend bent, maar juist verder weg. Als je je boodschappen niet zo ver kunt tillen neem je gewoon een karretje mee. Dan moet je zelfs nog een keer teruglopen naar de ingang om het karretje weg te brengen.

Ook als je met het openbaar vervoer reist, zijn er manieren om minder lang te zitten en extra in beweging te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een halte verderop instappen als je met bus of tram reist, en ook een halte eerder uitstappen. Als je met de trein reist, kunt je naar het station fietsen of lopen in plaats van met een ander OV-middel te reizen. Op korte trajecten is het, als je goed ter been bent, misschien zelfs een optie om in de trein, tram of bus helemaal niet te gaan zitten.