Bewegen, gewoon doen! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Bewegen, gewoon doen!

Hardloper in de vroege ochtendzon

Minimaal 30 minuten bewegen per dag, dat is voor iedereen goed! Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat bijna de helft van de bevolking te weinig beweegt. Dat moet anders! Wij geven tips zodat je het hele gezin in beweging krijgt.

Een goed begin is het halve werk

Het is verleidelijk om gelijk aan het begin van de dag de auto te pakken: naar je werk, om de kinderen af te zetten bij school of om boodschappen te doen. Probeer deze gewoonte te doorbreken. Pak als het kan de fiets of ga te voet. Is je werk niet om de hoek? Probeer dan verderop te parkeren en het laatste stukje te lopen. Goed voor je aantal stappen!

Maak er een gewoonte van

Mensen zijn gewoontedieren. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe eerder iets een gewoonte wordt. Pak de trap in plaats van de lift, haal kleine boodschappen met de fiets en plan standaard in wanneer je gaat bewegen/sporten.

Vind iets wat bij je past

Alleen dingen die je leuk vindt om te doen, zal je vaak gaan én blijven doen. Bij beweging hoef je echt niet alleen te denken aan zweten in de sportschool. De een vindt het heerlijk om naar de sportschool te gaan en de ander vindt er niks aan. Maar alle vormen van beweging tellen mee. Van wandelen tot tennissen en van hardlopen tot skeeleren. Zoek dus iets wat bij jou past en waar je gelukkig van wordt!

In het zicht

Zet je wandelschoenen goed in het zicht in de gang, leg je sportkleren voorin je kast en zet je racefiets op een plek waar je er goed bij kunt. Door het in het zicht te zetten, word je er onbewust aan herinnert dat je ‘moet’ bewegen. Hierdoor is de kans groter dat je ook daadwerkelijk gaat.

Zoek een maatje

Samen bewegen is niet alleen gezelliger, zo heb je ook een stok achter de deur. Dus zoek iemand die dezelfde vorm van beweging leuk vindt als jij. Hierdoor maak je de drempel voor jezelf lager.

Benut je tijd goed

Zet je wekker eens eerder en spring vroeger uit de veren. Door in de ochtend te bewegen, heb je energie voor de hele dag. Ga bijvoorbeeld een blokje om. Hier wordt zowel je stappenteller als je eigen lichaam heel blij van! Benut ook de tijd na een werkdag. Het is verleidelijk om gelijk om de bank te ploffen na een lange dag, maar wedden dat je meer energie krijgt door nog even te gaan bewegen?

Beloon jezelf

Heb je net een uur getennist of heb je er een flink aantal kilometers op zitten? Vergeet dan niet om jezelf te belonen! Neem een heerlijk ontspannend bad, koop iets voor jezelf wat je graag wilt of trakteer jezelf op het kijken van je lievelingsfilm.

Door te bewegen verklein je de kans op kanker. Benieuwd tegen welke kankersoorten lichaamsbeweging kan beschermen? Je leest het in ons aanbeveling Kom in beweging.

Ook in huis kun je actief en fit blijven! Maak kennis met jouw nieuwe fitnesscoach in huis: de trap, stofzuiger, tuin… noem maar op. Meer hierover lees je in onze feit/fabel Kun je thuis fit blijven zonder sportschool?