Wat is het verschil tussen broodsoorten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat is het verschil tussen broodsoorten?

3 hele broden

Wit, bruin, volkoren, meergranen en spelt: brood komt in allerlei vormen en maten voor. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die broodsoorten? En voor welk brood kun je het beste kiezen?

Een korte les over de graankorrel

Granen zijn de zaden van grassen. Voorbeelden van granen zijn tarwe, spelt, rogge en mais. Van granen wordt meel, brood en pasta gemaakt.

Een graankorrel bestaat uit drie delen. Het binnenste gedeelte is de meelkern. Helemaal onderin zit de kiem. En om het geheel van de graankorrel zit de zemel (ook wel het vliesje genoemd). In de kiem en zemel zitten de meeste vitamines, mineralen en vezels.

Witbrood

Witbrood wordt gemaakt van bloem. Door het binnenste gedeelte van de graankorrel, oftewel de meelkern, fijn te malen ontstaat er bloem. Hierbij worden de voedingsrijke kiem en zemel niet meegenomen.

In de meelkern zitten de minste voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Daardoor zijn witbrood en producten gemaakt van witte bloem nooit de gezondste optie.

Bruinbrood

Bruinbrood wordt gemaakt van meel. Meel bestaat uit bloem én volkorenmeel. Bloem wordt dus alleen gemaakt van de meelkern terwijl volkorenmeel door alle drie de onderdelen van de graankorrel wordt gemaakt: de meelkern, kiem en zemel (vol met voedingsstoffen dus!).

Hoe meer volkorenmeel in het bruinbrood zit, hoe gezonder het brood is. Op het etiket kun je zien welk ingrediënt het meest is gebruikt: het eerste ingrediënt is het hoofdingrediënt.

Volkorenbrood

Brood mag alleen volkorenbrood heten als het 100% gemaakt is van volkorenmeel. Volkorenbrood bevat veel meer vezels en voedingsstoffen dan wit- en bruinbrood.

Meergranenbrood

Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende graansoorten, bijvoorbeeld van tarwe en rogge. Meergranenbrood kan zowel worden gemaakt van bloem (wit), volkorenmeel (volkoren) of een combinatie hiervan (bruin). Ook voor meergranenbrood geldt: als het gemaakt is van 100% volkorenmeel krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. Daarnaast worden er vaak pitten en zaden aan het brood toegevoegd.

Speltbrood

Spelt lijkt erg op tarwe: het bevat bijna dezelfde en evenveel voedingsstoffen. Sommige mensen beweren dat speltbrood lichter verteerbaar is, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook voor speltbrood geldt dat de gezondste variant gemaakt is van 100% volkorenspeltmeel, dus met de gehele graankorrel.

Ook interessant:

  • ‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder’, is dit een feit of fabel? Lees het antwoord
  • Wil jij vezelrijker eten? Lees hier onze eenvoudige tips!