Kunst tegen kanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kunst tegen kanker

Kunst tegen kanker

Hilde Poodt is een kunstenaar die prachtige schilderijen maakt. Vanwege haar eigen ervaring met borstkanker startte zij de bijzondere kaartenactie ‘Kunst tegen kanker’ waarmee zij de missie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds steunt.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bedankt Hilde hartelijk voor haar inzet en deze geweldige actie. Wij zijn in gesprek gegaan met deze held in actie.

Eigen ervaring met borstkanker

In 2018 werd de wereld van Hilde op z’n kop gezet door de diagnose borstkanker met uitzaaiingen. Door een hormoonbehandeling is de ziekte bij Hilde nu gelukkig stabiel. Tot op heden zijn er nog geen chemokuren nodig geweest.

Actief blijven

Hilde kan niet meer werken, maar zij vindt het erg belangrijk om actief te blijven. Zo is Hilde bijvoorbeeld weer begonnen met schilderen. Ze heeft het mooie idee gehad om met haar kunst een geweldige actie te voeren voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Kaartenactie

Hilde vertelt over haar actie: “Schilderen vind ik een mooie manier om weer een beetje grip te krijgen op mijn leven. Ik vond dat ik iets met mijn schilderijen moest doen. Zelf heb ik ervaren hoe fijn het is om een kaartje te krijgen als je ziek bent. Daaruit is het idee ontstaan om van mijn schilderijen kaarten te maken. Voor elke verkochte kaart doneer ik € 1,- aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Hoe leuk is het om je naasten te laten weten dat je aan hen denkt en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan een gezondere toekomst?”

Hilde’s keuze voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

“Er wordt in Nederland veel focus gelegd op onderzoek naar het genezen van kanker. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk. Het is dan ook fijn dat er een organisatie is die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds draagt hieraan bij met hulp over voeding en leefstijl.

Ik vind het een fijne gedachte om zelf bij te kunnen dragen aan mijn kwaliteit van leven, ondanks mijn ziekte. Ik ben meteen gaan uitzoeken wat ik zelf kan doen. Gezond eten deed ik altijd al en ik beweeg voldoende. In plaats van hardlopen ben ik veel gaan wandelen. Ook train ik twee per week bij een oncologisch fysiotherapeut. Niet alleen de oefeningen en het advies helpen mij enorm, maar ook het contact met lotgenoten uit de groep.”

Wat hoopt Hilde dat er in de toekomst nog bereikt wordt?

“Ik merk dat ik altijd veel zelf heb moeten uitzoeken. Of dit nu gaat om vragen over voeding of over bijvoorbeeld het fysiotherapieprogramma wat ik volg. Helaas zullen er veel patiënten zijn die hier nu geen gebruik van maken, terwijl ze dat misschien wel zouden willen.

Er zou hier meer aandacht voor moeten komen. Daarnaast zou het fijn zijn als er meer aandacht komt voor stress en onzekerheid na de diagnose kanker. In het verleden heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in het magazine Samen aandacht besteed aan het boek Klein geluk als je ziek bent. Daar ben ik blij mee. Ik merk dat dit soort boeken mij ook op dit vlak helpt.”

Was het makkelijk om een actie op te starten?

“Het aanmaken van mijn actie op de website inactietegenkanker.nl ging heel gemakkelijk. Inmiddels loopt de actie boven verwachting goed! Ik krijg veel positieve reacties over de actie en er is al meer dan €650,- opgehaald.”

Mis de mooie kaarten niet en steun de actie!

In dit overzicht zie je de mooie kaarten waaruit je kunt kiezen. Bestel hier je kaarten. Hartelijk dank voor je steun en veel plezier met het uitsturen van een warme groet naar je naasten.

Zelf in actie komen?

Wil je zelf een actie houden? Kijk hier wat je bijvoorbeeld kunt doen. Voor al je vragen kun je contact met ons opnemen op 020 344 9595 of via informatie@wkof.nl. Wij helpen je graag.