Welke vitaminen en mineralen zitten er in vis? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Welke vitaminen en mineralen zitten er in vis?

Bovenaanzicht boterhammen met vis

Altijd al willen weten welke vitamines en mineralen er in vis zitten? Wij vertellen je meer hierover! Ook leggen we de functies van de vitamines en mineralen uit.

Vitamines en mineralen, hoe zit het ook alweer?

Vitamines zijn onmisbaar voor ons lichaam. Zelf kan het lichaam geen vitamines aanmaken en daarom moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen. Een uitzondering hierop is vitamine D. Deze vitamine kan onze huid zelf aanmaken onder invloed van zonlicht.

Vitamines spelen een rol bij het vrijmaken van energie uit onze voeding, de opbouw en het herstel van onze lichaamscellen en de aanmaak van rode bloedcellen.

Ook mineralen zijn onmisbaar voor onze gezondheid. In tegenstelling tot vitamines worden mineralen niet afgebroken door ons lichaam. Mineralen zijn bouwstoffen en hebben we nodig voor de opbouw van lichaamscellen. Voorbeelden zijn calcium, magnesium en kalium.

Naast mineralen bestaan er ook spoorelementen. Deze hebben dezelfde functie als mineralen, maar hebben we in veel kleinere hoeveelheden nodig. Voorbeelden zijn jodium, chroom en zink.

Leuk weetje: vitamines en mineralen bevatten geen kilocalorieën!

Vitamines in vis

  • Vitamine A: zorgt voor een gezonde huid, goed zicht in het donker en sterke botten.
  • Vitamine D: zorgt voor sterke tanden en botten. Daarnaast zorgt deze vitamine ervoor dat calcium door ons lichaam kan worden opgenomen.
  • Vitamine B11 (ook wel bekend als foliumzuur): zorgt onder andere voor de groei en goede werking van ons lichaam. Ook speelt het een essentiële rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
  • Vitamine B12: zorgt voor de vorming van bloedcellen en een gezond zenuwstelsel.

Mineralen in vis

  • Chroom: reguleert het cholesterolgehalte in het bloed.
  • Fluor (fluoride): zorgt voor sterke tanden en botten.
  • Jodium: zorgt voor een goede werking van de schildklier, die de stofwisseling in ons lichaam regelt.
  • Selenium: zorgt voor het normaal functioneren van enzymen en werkt als antioxidant. Een antioxidant beschermt ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicale zijn stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels.
  • Zink: zorgt voor een goede weerstand, goed functioneren van de hersenen en de prostaat. Het helpt ook bij de genezing van wondjes.