Zijn dadels (on)gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn dadels (on)gezond?

Bordje met dadels

Lust jij ze ook? Niet gek, want dadels zijn heel erg lekker. Ze zijn een soort snoep van de natuur. Maar hoe (on)gezond zijn ze nou?

Smaak te pakken

Dadels zijn zoet en zacht. Verse dadels smaken naar honing en zijn minder zoet dan gedroogde. Gedroogde dadels zijn plakkerig zoet. Een bekende soort dadel is de medjoul dadel.

Dadels zijn fruit

Goed nieuws: dadels zijn fruit. Zoals je weet is fruit heel goed voor ons. Zowel verse als gedroogde dadels zijn gezond om te eten. Daarom staan ze allebei in de Schijf van Vijf.

Gezonde voedingsstoffen

Door dadels te eten krijg je vezels en kalium binnen. Verse dadels bevatten daarnaast ook vitamine C.

Pas op met suiker

Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.

Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen. Belangrijker nog, zo krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.

Gesuikerde dadels

Sommige gedroogde dadels zijn gesuikerd. Je kunt ze het beste vermijden omdat deze dadels nog eens worden ondergedompeld in een suikersiroop waardoor de hoeveelheid suiker enorm hoog is.

Nooit een dadel gegeten?

Probeer wat nieuws en kijk naar onderstaande recepten voor meer inspiratie!

Dadel-havermoutrepen

Ontbijtmuffins met dadels en blauwe bessen


Bronnen:

Voedingscentrum

Veggipedia.nl