Heb je net dat beetje eten over na het koken? Of heb je nog oud brood, overrijpe bananen of zachte tomaten over? Gooi ze niet weg! Met deze 5 tips maak je er nog heerlijke gerechten van!
1. Bakken maar
Heb jij bruine bananen over? Wist je dat deze perfect zijn voor het maken van bananenbrood en bananenpannenkoekjes. Oude appels en een wortel over? Probeer dit heerlijke recept van gevulde appels uit de oven!
Maak van bosbessen, pruimen of abrikozen een lekkere compote of jam. Heerlijk op brood of door de yoghurt. Doe het fruit met een beetje honing in een pan en kook al roerend 5-10 minuten op middelhoog vuur. Even laten afkoelen en genieten maar!
2. Mixen en blenden
Van overrijp fruit kun je ook heerlijke smoothies maken. Een beetje melk, yoghurt of sinaasappelsap erbij en klaar! Probeer eens deze aardbei-kiwi smoothie. Voeg ook wat havermout toe voor nog meer vezels en een langer verzadigd gevoel.
Gooi ook je groente niet weg. Heb jij zachte tomaten of droge worteltjes over? Doe alle overgebleven groenten met bouillon in de pan en maak er een heerlijke soep van! Probeer eens deze groenten-linzensoep met kip of deze vegetarische erwtensoep.
Overrijpe avocado’s over? Prak ze met een vork en doe er een beetje citroensap en zwarte peper door en maak er een lekkere guacamole van! Doe er nog wat fijngesneden knoflook, ui en tomaat door voor extra smaak!
3. Oud brood?
Heb je nog wat oud brood over? Maak er heerlijke wentelteefjes, een tosti of croutons van! Heb je oude broodjes over? Maak ze aan de buitenkant een klein beetje nat onder de kraan en bak ze een paar minuten in de oven. Zo worden de broodjes weer heerlijk krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant!
4. Kliekjes aanvullen
Heb jij nog wat curry over, bewaar dit dan in een vershoudbakje en kook hier de volgende dag opnieuw rijst bij. Ook pastasaus kun je makkelijk in de koelkast of diepvries bewaren en hier een volgende keer nieuwe pasta bij koken.
Of maak bij jouw restje een bijgerecht. Heb jij bijvoorbeeld nog een restje pasta over wat niet meer genoeg is als volledige maaltijd? Bewaar dit dan voor de volgende dag en maak hier een kleine salade bij.
5. Experimenteer!
Maak jij altijd dezelfde gerechten met dezelfde ingrediënten? Wees niet bang om ook eens te wisselen tussen verschillende soorten groenten. Maak eens een curry met bloemkool of broccoli of vul wraps met overgebleven bolognesesaus, een blikje mais en kidneybonen.
Heb jij nog inspiratie nodig voor lekkere gerechten die je met je overgebleven groenten en fruit kunt maken? Kijk dan snel op onze receptenpagina!