Let op met bewerkte producten - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Let op met bewerkte producten

Fastfood

De supermarkt ligt er vol mee: bewerkte producten. Vaak bevatten ze te veel suiker en zout. Dat dit het geval is bij snoep, chips en frisdrank zal je niet verrassen, maar er zijn producten waar je je waarschijnlijk wel over zal verbazen.

Bijna alle producten die je in de supermarkt koopt, zijn in een bepaalde mate bewerkt. Zo kunnen groente, fruit en peulvruchten worden ingevroren of gedroogd. En ook voor het maken van brood en kaas zijn een behoorlijk aantal bewerkingsstappen nodig. Wist je dat zelfs kraanwater officieel gezien bewerkt is? Dit wordt namelijk gefilterd voordat het uit je kraan stroomt.

Sterk bewerkte producten

Bewerkte producten die te veel suiker en/of zout bevatten, zijn vaak producten die veel sterker bewerkt zijn dan gezonde (bewerkte) producten als groente, fruit, brood en water. Sterk bewerkte producten worden daarom ook wel ultra-processed foods genoemd. Meestal bevatten ze veel calorieën en weinig gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Waar kun je op letten?

Sta je in de supermarkt met een product in je handen, kijk dan eens op de achterkant van de verpakking. Wat zit er eigenlijk allemaal in? Wees ook kritisch als er een claim zoals ‘rijk aan vezels’, ‘vrij van suikers’ of ‘een bron van vitamines’ op de verpakking staat. Laat je niet zomaar inpakken!

Meer over claims lees je hier.

Extra waarschuwing!

Twee schappen in de supermarkt waar veel mensen zich in de maling laten nemen, zijn de ontbijtgranen en ‘gezonde’ tussendoortjes. Granola en muesli klinken misschien als gezonde keuzes, maar dat valt vaak vies tegen. Veel mensen strooien ‘s ochtend vrolijk een lading in hun kwark of yoghurt, maar zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suikers die eraan toegevoegd zijn.

Ook ‘gezonde’ tussendoortjes zijn vaak niet zo gezond als fabrikanten ons doen geloven. Die voorverpakte, verantwoorde koekjes kunnen net zoveel suiker, zout en/of vet bevatten als een stroopwafel of een plak cake. Op zoek naar gezonde tussendoortjes? Bekijk dan dit artikel.

Onze aanbeveling

Wanneer je veel fastfood en voorbewerkt voedsel eet, kun je in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot de kans op kanker. Eet daarom dit soort voedsel zo min mogelijk en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Lees meer over onze aanbeveling Eet weinig fastfood.


Bron:

Voedingscentrum