Heb jij ook gember in huis? Niet gek, want dit gele knolletje is onwijs populair! Jij hebt vast ook wel eens gehoord dat gember gezond is, maar wat is hierover precies waar? Wij zochten het voor jou uit!
Er bestaan verschillende vormen van gember: verse gember, gemberthee, gemberpoeder, gember ingelegd in azijn en gekonfijte gember in siroop. Alle vormen van gember (op gekonfijte gember in siroop na) passen in een gezonde voeding.
Wat is gember?
Gember is de wortel van de tropische plant ‘Zingiber officinale’ die alleen groeit bij hoge temperaturen. Het is een veelgebruikt specerij over de hele wereld. Gember wordt breed toegepast in kruidige gerechten, in zoete gerechten en in dranken. Diverse culturen kennen geneeskrachtige effecten toe aan gember.
Is gember gezond?
Gember bevat verschillende vitaminen en mineralen zoals vitamine C en verschillende B vitaminen. Maar ook zitten er diverse mineralen in zoals calcium en ijzer.
Gember ontstekingsremmend
Over gember wordt vaak veel beweert: zo zou gember reinigend en ontstekingsremmend kunnen werken. Ook lees je wel eens dat gember menstruatieklachten kan verlichten en dat het tegen misselijkheid kan werken. Maar wat is hierover precies waar?
Gember en misselijkheid
Het klopt inderdaad dat gember het gevoel van misselijkheid iets kan verlichten, maar het heeft geen effect op braken. Gember kan misselijkheid ook niet voorkomen of laten verdwijnen en is daarom geen vervanging voor eventuele medicatie tegen misselijkheid.
Overige effecten van gember
Overige effecten van gember kunnen niet worden beweerd, omdat hier onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Het onderzoek wat tot nu toe is uitgevoerd, is voornamelijk uitgevoerd met proefdieren. Deze effecten zijn niet automatisch hetzelfde voor mensen. Meer onderzoek met mensen is nodig om verdere effecten van gember op de gezondheid aan te kunnen tonen.
Gember als smaakmaker
Gember is heerlijk om te gebruiken als smaakmaker. Probeer eens deze lekkere smoothie van avocado, banaan en gember!