Alles over kip - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles over kip

Alles over kip

Minder vlees?

Een van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om minder vlees te eten. Maar hoe zit dat nu met kip? Lees hier alles over dit magere stukje vlees!

Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.

Bron van eiwitten, vitamines en mineralen

Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.

Bewaren en bereiding

Het is goed om te weten dat je wel moet opletten met het bewaren en bereiden van kip. Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt. Bewaar kip altijd op een koele plek, zoals in de koelkast of diepvries.

Wanneer je kip klaarmaakt, gebruik dan een aparte snijplank en mes. Maak deze daarna goed schoon. Zo voorkom je dat mogelijke ziekteverwekkende bacteriën zich kunnen verspreiden over de rest van het eten dat je klaarmaakt.

De kip of het ei?

Een kip legt gemiddeld 5 eieren per week. Eieren bevatten net zoals kip veel eiwitten, vitamines en mineralen. Volgens het Voedingscentrum past het eten van 2 tot 3 eieren per week in een gezond voedingspatroon. Let wel op met het eten van rauwe eieren, want ook deze kunnen ziekteverwekkende bacteriën bevatten.

Lekker variëren in gerechten

Je kunt kip op veel verschillende manieren klaarmaken. Denk aan bakken in de pan, braden in de oven of grillen op de barbecue.

Probeer jij een van onze wereldrecepten met kip?

Thaise kip curry met paksoi

Kip Cacciatore met tagliatelle

Tropische kipsalade

Bao buns met pittige kip


Bron:

Voedingscentrum