Tips en adviezen voor een gezond gewicht - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Tips en adviezen voor een gezond gewicht

Voeten op een weegschaal

Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben en te behouden. Een gezond gewicht heeft enorm veel voordelen voor jouw gezondheid. Van het in stand houden van je weerstand tot het verkleinen van de kans op kanker. Wist je dat overgewicht en obesitas de kans op maar liefst 12 kankersoorten vergroot? Voorkom daarom dat je aankomt. Wij helpen jou met handige tips!

Hoe zit het precies?

Een gezond gewicht is een kwestie van balans tussen de energie die je binnenkrijgt door te eten en drinken en de energie die je verbruikt door te bewegen en sporten. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd.

Als je meer calorieën via je voeding binnenkrijgt dan je verbrandt, heeft dat als gevolg dat je aankomt in gewicht. Verbrand je meer dan je binnenkrijgt, dan val je juist af. Je kunt dus twee dingen doen om je gewicht te beheersen en door deze te combineren, boek je het beste resultaat:

  • Let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt via je voeding.
  • Verbrand meer energie door meer te bewegen of te sporten.

Tips en adviezen voor een gezond gewicht

  • Let zowel op wat je eet als drinkt. Eet vooral plantaardige producten zoals groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Deze producten bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel gezonde voedingsstoffen.
  • Ga niet streng diëten maar verander stap voor stap jouw eetpatroon. Eet je nog geen volkorenproducten? Stap dan eerst over naar volkorenbrood en ga de week erop koken met bijvoorbeeld volkorenpasta. Door kleine wijzigingen door te voeren in jouw voedingspatroon kom je uiteindelijk tot een dagelijks gezond eetpatroon.
  • Let ook op je portiegrootte. Gebruik bijvoorbeeld kleine borden en schep maar één keer op. Heb je in het weekend in de avond zin in een snack? Doe dit dan in een klein schaaltje.
  • Drink daarnaast weinig dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdrank. Maar ook vruchtensappen bevatten van nature veel suikers. Drink hier daarom niet meer dan 1 glas per dag van om op een gezond gewicht te blijven.
  • Wist je ook dat alcohol veel calorieën bevat? Ons advies is geen alcohol te drinken. Door regelmatig alcohol te drinken, kun je ongemerkt in gewicht aankomen. Ook verhoogt alcohol de kans op kanker. Benieuwd hoeveel calorieën jouw favoriete drankje bevat? Bereken het zelf met onze handige Alcohol Calorieën Calculator.
  • Naast gezonde voeding is voldoende bewegen ook van belang voor een gezond gewicht. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. In het begin is 30 minuten bewegen een mooie start, maar hoe meer je beweegt, hoe beter. Dit geldt zeker als je af wilt vallen. Alle activiteiten waarbij je matig intensief beweegt tellen mee. Dus niet alleen intensieve sporten maar bijvoorbeeld ook wandelen, fietsen, schoonmaken en tuinieren.

Meer weten over hoe je de kans op overgewicht kunt verkleinen? Je leest het hier.