Trek eropuit in het najaar - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Trek eropuit in het najaar

Man en vrouw wandelen in herfstbos

De herfst is een prachtig seizoen. Het seizoen van oranje- en roodbruingekleurde bomen, kastanjes, paddenstoelen, de heerlijke geur van gevallen bladeren… De natuur bereidt zich voor op de winter. Tijd om eropuit te gaan en te genieten!

Juist omdat de dagen korter worden, is het belangrijk om dagelijks buiten te komen. De frisse buitenlucht in combinatie met lichaamsbeweging is een ware oppepper voor jouw humeur. Door activiteiten te ondernemen kun je ook de klachten van een najaarsdip verminderen.

Voordelen van bewegen in de buitenlucht

Bewegen is gezond en noodzakelijk op iedere leeftijd. Het draagt bij aan het behoud van een sterk en soepel lichaam. Ook versterkt bewegen je immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt. Lichaamsbeweging verkleint de kans op borstkanker, darmkanker en baarmoederkanker, naast andere kankersoorten die te maken hebben met overgewicht. Ook als je een gezond gewicht hebt is het belangrijk om te blijven bewegen.

Regelmatig bewegen verhoogt tevens jouw energieverbruik, waardoor het je kan helpen een gezond gewicht te behouden. Overgewicht is een risicofactor voor maar liefst 12 kankersoorten (en andere ziekten), dus bewegen draagt bij aan het behoud van een goede gezondheid.

Hoeveel moet ik bewegen?

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen wekelijks ten minste 150 minuten matig intensief bewegen. Beweging is belangrijk voor een gezond lichaam. Deze richtlijn is een minimum. Meer bewegen is nog beter!

Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Wij hebben enkele tips voor je.

Schoenen aan en gaan!

Een wandeling maken is een van de makkelijkste manieren om in beweging te komen. Het is een activiteit waarbij je hele lichaam in beweging is. Wandelen kan vrijwel overal en op ieder moment van de dag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje door het bos na het werk of in het weekend? Goed te combineren met het uitzoeken van mooie gevallen bladeren of kastanjes. Neem voor extra gezelligheid een vriend, jouw partner of een familielid mee.

Een wandeling kun je afstemmen op jouw eigen conditie. Als je lange tijd inactief bent geweest en net begint met dagelijks bewegen, kun je beginnen met korte wandelingen van bijvoorbeeld 10 minuten. Al snel zal jouw conditie verbeteren waardoor je langer kunt wandelen. Je kunt ook de intensiteit verhogen door afwisselend sneller en langzamer te lopen, of langere afstanden af te leggen.

Pak de fiets!

Fietsen is een makkelijke manier om aan jouw dagelijkse portie beweging te komen. Net zoals stevig doorwandelen, is fietsen een vorm van matig intensieve inspanning. Het is goed voor lichaam en geest. Gebruik de fiets dus om jouw boodschappen te doen, familie en vrienden te bezoeken of naar je werk te gaan. Jouw dagelijkse hoeveelheid beweging is dan snel behaald. Maar er zijn meer redenen om op de fiets te stappen.

Een voordeel van fietsen is dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe lang en hoe vaak je gaat fietsen. Heb je op een dag niks te doen en breekt de zon door? Stap op de fiets voor een kort rondje in de buurt. Je kunt ook met een vriend of vriendin afspreken om wekelijks een mooie tocht te maken. Op nederlandfietsland.nl kun je fietsroutes door mooie natuurgebieden vinden.