Simpele oplossingen voor ongezonde gewoontes op het werk - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Simpele oplossingen voor ongezonde gewoontes op het werk

Man werkt op computer in fauteuil

Lang zitten op je bureaustoel, ongezonde traktaties van collega’s en weinig water drinken tijdens de werkdag, het kan effect hebben op je gezondheid. Met deze simpele oplossingen creëer je gezondere gewoontes op kantoor.

Markeer een waterfles

Zet een 1,5 liter fles met water op je bureau. Maak er een regel van dat je aan het einde van de werkdag het water hebt opgedronken. Extra tip: maak op de fles markeringen met tijden (bijvoorbeeld 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en 17.00 uur). Zorg dat je bijvoorbeeld om 11.00 uur het water tot aan de markering met dat tijdstip hebt opgedronken.

Reminders om uit je stoel te komen

Zet in je agenda elke 30 of elke 60 minuten reminders om op te staan en te bewegen. Loop een rondje, haal wat te drinken of wandel langs een collega voor een praatje.

Beloon jezelf met een gezonde snack

Jezelf belonen is fijn! Heb je een moeilijke taak afgerond? Beloon jezelf dan met een gezond tussendoortje.

Staand of lopend bellen en vergaderen

Doe je oordopjes in, ga de kantoordeur uit voor een wandeling en pleeg gelijk een telefoontje voor je werk. Heb je een overleg met een collega? Ga eens staand vergaderen of ruil de vergaderzaal in voor de buitenlucht. Je vangt er meerdere vliegen mee in één klap: beweging, frisse lucht en je bent nuttig bezig. Ook krijg je een gezonde dosis zuurstof en vitamine D (als het zonnetje goed schijnt).

Parkeer je auto wat verderop

Daag jezelf uit: parkeer de auto wat verder van kantoor, bijvoorbeeld op de meest verre plek van de parkeergarage. Zo zet je wat extra stappen op een dag.

Stap een halte eerder uit

Kom je met het openbaar vervoer? Stap eens een halte eerder of later uit de bus, tram of metro. Zo maak je wat meer meters, dus extra beweging.

Wandel tijdens de lunch

Een simpele tip: maak tijdens de werkpauze een ommetje. Alleen of samen met collega’s even een frisse neus halen. Na de wandeling kun je er weer fris tegenaan.

Zet de printer of prullenbak wat verder

Staat je prullenbak naast je bureau? Zet hem dan aan de andere kant van je kantoor of aan het einde van de gang. Het weggooien van je bananenschil zorgt dan meteen voor wat extra stappen! Ook de printer kun je verderop zetten voor extra beweging op een dag.

‘Nee’ zeggen tegen traktaties mag

Op kantoren met grote teams zijn vaak veel mensen jarig en dat betekent ook veel traktaties. Natuurlijk mag je genieten van wat lekkers, maar vaak nemen mensen traktaties aan uit beleefdheid. Lees onze tips om beter ‘nee’ te zeggen. Of geef het goede voorbeeld en trakteer zelf iets gezonds!

Stap voor stap

Verander je gewoontes op werk stap voor stap. Het hoeft niet allemaal in 1 keer goed. Tover ongezonde gewoontes om in gezonde gewoontes en upgrade je gezondheid geleidelijk. Een gezonde levensstijl verkleint de kans op het krijgen van kanker.