Kruiden en specerijen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kruiden en specerijen

Bovenaanzicht lepels vol kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven een heerlijke smaak aan gerechten. Zowel kruiden als specerijen komen voor in gedroogde en verse vorm. Je zult wellicht denken dat kruiden en specerijen hetzelfde zijn, maar toch zit er een verschil tussen de twee.

Kruiden zijn voornamelijk afkomstig van planten die groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren gebruikt zoals bij basilicum en peterselie. Maar dit kunnen ook vruchten of zaden zijn zoals de jeneverbes.

Specerijen zijn de gedroogde delen van planten met een aromatische of scherpe smaak. Deze planten groeien in een tropisch klimaat. Specerijen kunnen zowel van de wortel afkomstig zijn zoals gember, maar ook van vruchten en bloemen zoals vanille en nootmuskaat. Kaneel wordt van de schors van de kaneelboom gemaakt.

Smaakmakers: gezonde vervangers voor zout

Breng je gerechten op smaak met kruiden en specerijen en laat het zoutvaatje staan. Dat is lekker én gezond! Te veel zout eten vergroot namelijk de kans op maagkanker. Lees meer hierover in de feit en fabel Vergroot het eten van te veel zout de kans op maagkanker?

Op zoek naar hartverwarmende herfstgerechten?

Hieronder delen wij onze favoriete herfstgerechten:

Verwarmende wortelsoep

Galette met biet en feta

Spaghetti bolognese met pompoen

Fabiana’s Blije (Appel)Taart