Soja en de kans op borstkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Soja en de kans op borstkanker

Soja en borstkanker

Wat is soja?

De sojaboon valt onder de peulvruchten en bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, ijzer en vitamine B1. Het wordt veel gebruikt als vlees- of zuivelvervanger, in de vorm van tofu, tempé, sojamelk, sojayoghurt en sojapudding.

Ook zit soja in veel producten verwerkt, zoals in sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Op de verpakking kun je zien of soja in de ingrediëntenlijst staat.

In soja zitten isoflavonen. Dit zijn stofjes die lijken op het hormoon oestrogeen. Isoflavonen gaan de werking van oestrogeen tegen, doordat ze in het lichaam de plek van oestrogeen innemen. Isoflavonen worden daarom ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd.

Soja en borstkanker

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt geen duidelijk bewijs dat soja de kans op borstkanker vergroot.

Er zijn eerste aanwijzingen dat het eten van sojaproducten de overlevingskans bij borstkanker mogelijk verbetert. Er is meer onderzoek nodig voordat aanbevelingen hierover gedaan kunnen worden.

Wist je dat tempé een gefermenteerde vorm van sojabonen is? In dit fermentatieproces helpen bepaalde schimmels bij het omzetten van gekookte sojabonen naar tempé.

Hoeveel soja mag ik eten?

Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu. Kijk voor meer informatie over welke sojaproducten gezond zijn bij het Voedingscentrum.

Gebruik geen sojasupplementen (pillen, poeders of preparaten). Er is niet voldoende bekend over sojasupplementen en het ontstaan en de groei van borstkanker.

Sojabonen en andere peulvruchten

Naast sojabonen zijn er ook nog heel veel andere soorten peulvruchten. Zo heb je bijvoorbeeld witte, bruine en zwarte bonen, kidneybonen, kapucijners, linzen en kikkererwten. Wist je dat pinda’s ook onder peulvruchten vallen?

Peulvruchten bevatten veel vezels, eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger en ook nog eens makkelijk toe te voegen aan een gerecht! Lees hier meer over de voordelen van peulvruchten.


Bronnen:

Voedingscentrum

Rapport over voeding, leefstijl en kanker