Voorkom zomerkilo’s - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voorkom zomerkilo’s

Gezin op de fiets

De zomervakantie is voor een deel van Nederland van start gegaan. Hoe zorg jij dat je gezond blijft leven tijdens de vakantie? Wij geven je adviezen zodat je aan het einde van de zomer al je kleren nog past!

Houd je ritme aan

Of het nou zomervakantie is of niet, blijf zorgen voor een vast ritme. Neem iedere dag een ontbijt in de ochtend, gevolgd door de lunch in de middag en sluit de dag af met een heerlijk diner in de avond.

Zorg bij elk eetmoment voor voldoende vezels zodat je gedurende de dag niet constant trek hebt. Zin in een tussendoortje? Dagelijks kun je 1 tot 4 gezonde tussendoortjes eten. Denk aan een stuk fruit, snackgroenten of een waterijsje.

Door je eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot maximaal 7 creëer je structuur en regelmaat. Ook zorg je hierdoor dat het glazuur van je tanden zo min mogelijk wordt aangetast. Voor water, koffie en thee zonder suiker geldt dit natuurlijk niet.

Less is more

Een barbecue hier, een borrel met wat hapjes daar en regelmatig een ijsje eten. De zomer zit vaak vol met lekkere eet- en drinkmomenten. Natuurlijk moet je niet te streng zijn voor jezelf, maar houd wel maat. Luister naar je lichaam: zit je vol? Stop dan met eten en ga niet door uit gezelligheid of verveling. Let daarnaast ook op je portiegrootte.

Gezond genieten

Een roomijsje of een waterijsje? Een glas cola of een glas bruiswater met een schijfje citroen? Genieten kan ook op een gezonde manier! Door niet te veel calorieën op een dag binnen te krijgen, zorg je ervoor dat je op gewicht blijft. Kies je een keer voor een product met wat meer calorieën? Doe dit dan met uitzondering, neem er de tijd voor en geniet er optimaal van.

Sta sterker tegenover verleidingen

Sterker staan tegenover verleidingen willen we allemaal, maar hoe pak je dit aan? Wedden dat het jou met deze tips de volgende keer ook lukt?

Tip 1

Een dagje uit zit vaak vol met ongezonde verleidingen. Herken je dit ook? Onderweg zie je bij het afrekenen bij het benzinestation je favoriete chocoladereep liggen en loopt het water je in de mond. Voorkom dat je de reep koopt door ervoor te zorgen dat je zelf een gezond tussendoortje bij je hebt zoals een banaan of wat ongezouten noten. Hetzelfde geldt voor de lunch: sla de patatkraam en het pannenkoekenhuis over en maak thuis alvast lekkere, gezonde broodjes.

Tip 2

Boodschappen inslaan voor een barbecue kan een uitdaging zijn met alle lekkere producten die te vinden zijn in de supermarkt. Sla de gangpaden van ongezonde producten zoals koek, snoep en frisdrank eens over en kijk een keer extra goed naar alle keuzes aan groente en fruit. Kom jij hierna nog met ongezonde producten thuis?

Tip 3

Heb je een etentje of een andere gezellige activiteit op de planning staan? De kans is groot dat je alles wilt bestellen waar je trek in hebt. Maar doe dit niet! Aan het einde van de zomer zal dit je een hoop calorieën schelen. Bestel bijvoorbeeld eens een kleinere maat popcorn en bestel in een restaurant eens geen voor- of nagerecht, maar alleen een hoofdgerecht.

Blijf lekker actief!

Blijf ook in de zomer voldoende bewegen. Kies een sport of activiteit die bij je past en die je leuk vindt om te doen. Ook kan het helpen om samen met iemand te gaan sporten. Wij raden aan om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen, maar meer bewegen is nog beter. Lees hier meer over het belang van bewegen en de preventie van kanker.