Wist jij dit al over pompoen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wist jij dit al over pompoen?

Uitstalling van pompoenen

Door de risotto, in een curry of verwerkt in een taart; met pompoen kun je alle kanten op! Naast dat pompoen flexibel inzetbaar is in de keuken, verdienen ook de gezondheidsvoordelen van deze oranje groente aandacht. Kom meer te weten over pompoen!

Het seizoen

Bij pompoen denken we snel aan de herfst en dat is ook niet zo gek. Het oorspronkelijke seizoen van pompoen is namelijk van begin oktober t/m eind december. Tegenwoordig zijn pompoenen echter het hele jaar rond te koop, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Maar voor je portemonnee is een pompoen in de herfst voordeliger dan in de zomer.

Meer dan 1 soort

Iedereen is wel bekend met de klassieke oranje pompoen, maar heb je ook weleens gehoord van de spaghettipompoen? Er zijn een heleboel pompoensoorten. Zo heb je ook de flespompoen en kende je de Kabocha pompoen al?

De grote vraag is natuurlijk: wanneer gebruik je nou welke soort? Wij helpen je!

  • Oranje pompoen: de smaak is matig en zacht van structuur. Deze pompoen is lekker in gerechten die je goed op smaak brengt met kruiden en specerijen. Denk hierbij aan een lekkere curry, soep of stoof.
  • Spaghettipompoen: de smaak is zoet en nootachtig. Deze pompoen is, zoals de naam al een beetje verklapt, lekker als spaghetti. Een handige glutenvrije vervanger voor spaghetti!
  • Flespompoen: ook deze smaakt zoet en nootachtig. Lekker door een risotto of rooster hem eens in de oven met wat verse tijm en rozemarijn.
  • Kabocha pompoen: de smaak is zoet en vol. Deze pompoen is ideaal voor zoetere gerechten zoals taarten en toetjes.

Gezondheidsvoordelen

Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Wist je dat de oranje kleur van pompoen door bètacaroteen komt? Bètacaroteen is een provitamine A die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat onze ogen goed werken. Ook draagt het bij aan een gezonde huid en zorgt het ervoor dat ons afweersysteem goed werkt.

Genieten van pompoen

Waar wacht je nog op? Zet vanavond pompoen op het menu! Probeer bijvoorbeeld eens deze spaghetti bolognese met pompoen: lekker én gezond.