Is quinoa gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is quinoa gezond?

Bord quinoa

Of je het nu uitspreekt als kienoowa of kienwah, van deze kleine zaadjes heb je vast weleens gehoord. Maar wat is quinoa eigenlijk en is het gezond?

Wat is quinoa?

Quinoa is een graansoort die je onder andere in de supermarkt of natuurwinkel kunt kopen. Het valt binnen dezelfde categorie als zilvervliesrijst, couscous en bulgur. Je kunt quinoa gebruiken als basis voor een maaltijd of toevoegen aan een salade.

Waar komt quinoa vandaan?

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt ondertussen ook geteeld in Noord-Amerika en Europa. De plant heeft oranjerode pluimen en hier kunnen witte, rode of zwarte quinoazaadjes aan groeien.

Is quinoa gezond?

Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen de kans op darmkanker.

Quinoa bevat geen gluten en is daarom ook een geschikte keus voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit. Lees alles over gluten.

Hoe maak je quinoa klaar?

Je kunt quinoa koken in water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op, bij sommige verpakkingen staat dat je quinoa eerst moet afspoelen voor het koken. Gebruik hiervoor een zeef.

Quinoa in gerechten

Je kunt quinoa warm of koud eten, nadat je deze eerst gekookt hebt. Probeer quinoa in een gerecht als vervanging voor rijst of andere graanproducten. Ook kun je quinoa toevoegen aan een salade of misschien wil je quinoa wel als ontbijt? Hiervoor kook je de quinoa met melk en kaneel tot een pap en voeg je er bijvoorbeeld stukjes appel aan toe. Zo kun je eindeloos variëren met quinoa in jouw gerechten.

Probeer eens deze heerlijke quinoasalade met feta.

Lees ook: Stappenplan voor de lekkerste salades


Bron:

Voedingscentrum