8 tips om minder alcohol te drinken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

8 tips om minder alcohol te drinken

Shotglaasjes alcohol

Voor je gezondheid is het altijd beter om geen alcohol te drinken. Minderen is natuurlijk ook al een stap in de goede richting. Alleen is deze stap niet voor iedereen even makkelijk te maken. Deze 8 tips helpen je op weg!

Doorbreek de gewoonte

Een biertje om het weekend in te luiden of een wijntje tijdens het koken. Alcohol drinken is vaak een gewoonte, maar niet zonder risico. Alcohol vergroot namelijk de kans op het krijgen van kanker, waaronder borst- en darmkanker. Een goede reden dus om te stoppen of te minderen met alcohol.

Met deze tips geniet je meer, maar zonder (meer) alcohol te drinken. Probeer ze zelf!

1. Alcoholvrije avonden

Start door 1 of meerdere avonden in de week alcoholvrij te houden. Bedenk van tevoren welke dagen dat zijn. Ga voor een alcoholvrij biertje of neem tijdens het avondeten een glas water met citroen, komkommer of munt.

2. Kies de alcoholvrije variant

Het schadelijke bestanddeel van alcoholische dranken is de alcohol (ethanol) zelf. Tegenwoordig zijn er veel alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar zoals alcoholvrij bier of radler of de mocktail (alcoholvrije cocktail).

3. Drankjes met pit

Mis je wat pit in je alcoholvrije drankje? Probeer eens tomaten- of groentesap met limoen en een paar druppeltjes hete saus.

4. Wissel alcoholische en alcoholvrije drankjes af

Meestal is het drinken van alcohol een gewoonte. Je hoeft niet elk rondje een glas alcohol te bestellen. Door alcoholische drankjes af te wisselen met bijvoorbeeld light frisdrank of bruisend water ben je voorzien van een drankje, maar krijg je toch minder alcohol binnen.

Drink je op het terras vaak wijn? Bestel dan ook een karaf water. Drink 1-op-1: een glas wijn, een glas water, een glas wijn, een glas water, enzovoorts.

5. Kies voor alcoholische drankjes met een laag alcoholpercentage

Er zijn talloze wijnen en bieren met een laag alcoholpercentage. Door deze varianten te kiezen, krijg je minder alcohol binnen. Het percentage alcohol staat altijd op het etiket en vaak ook op menukaarten.

6. Leng sterke alcoholische drank aan met spuitwater

Je doet vaak langer over een alcoholisch drankje wanneer je deze aanlengt met spuitwater (bronwater met koolzuur) of met ijsblokjes. Hierdoor drink je minder snel met als voordeel dat je minder alcohol binnenkrijgt.

7. Neem kleine slokjes en zet je glas na elke slok neer

Als je kleine slokjes neemt, doe je langer over je drankje. Je hoeft je sneller drinkende gezelschap niet bij te houden. En het is ook geen ramp om een keer een rondje over te slaan. Bovendien reageert elk lichaam anders op alcohol en is het drinktempo van iedereen verschillend.

8. Houd bij hoeveel alcohol je drinkt

Weet jij eigenlijk hoeveel je drinkt? Door meer bewust te zijn van hoeveel alcohol je drinkt, lukt het je beter om je grenzen te bewaken. Houd bij de volgende gelegenheid dus eens bij hoeveel drankjes je op een avond drinkt.

Lees ook: Tips om beter ‘nee’ te zeggen tegen verleidingen.