Zelf thee maken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zelf thee maken

Zelf thee maken

De herfst komt eraan en dus krijgen we weer extra zin in lekkere warme dranken zoals een kop thee of koffie. De standaard theesoorten ken je vast wel, maar wist je dat je kruidenthee ook heel makkelijk zelf kunt maken?

Zwarte, groene en witte thee bevatten allemaal cafeïne, maar minder dan een kop koffie. Kruidenthee bevat geen cafeïne en is dus lekker om bijvoorbeeld in de avond mee af te wisselen.

Verse thee

Om kruidenthee te maken, heb je alleen verse vruchten of kruiden nodig en gekookt water. Er zijn heel veel verschillende soorten kruidenthee, elk met andere ingrediënten en een unieke smaak. Het leuke is dat alle ingrediënten vaak gewoon bij de supermarkt of lokale markt te verkrijgen zijn.

Hieronder een paar manieren om lekker jouw eigen thee te maken. Zo kun je tijdens een koude of donkere dag heerlijk met een verse kop kruidenthee op de bank zitten.

Citroen, munt, gember en nog veel meer!

Probeer voor een zachte en verwarmende theesmaak eens een paar schijfjes gember en citroen in gekookt theewater. Gember en citroen bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een lekkere en gezonde dorstlesser dus.

Heb je zin in een iets frissere theesoort, probeer dan eens gekookt theewater met verse muntblaadjes. Hierbij kun je ook nog gember toevoegen, voor een extra krachtige smaak!

Klaar voor een echte verkwikkende herfstthee? Probeer dan eens gedroogde steranijs met gember en een schijfje sinaasappel. Deze verwarmende kruidenmix is perfect voor een herfstachtige dag en ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Zo kun je eindeloos variëren met verschillende kruiden en vruchten. Probeer bij de sinaasappel-steranijsthee ook eens een kaneelstokje of kardemom toe te voegen. Of doe bij je gember-citroenthee eens een takje verse tijm.

Wist je dat kruidenthee eigenlijk geen thee is, omdat het niet gemaakt wordt van de bekende theeplant?

Goed voor je weerstand?

Er wordt vaak gezegd dat verse gember- en citroenthee helpen je weerstand te verbeteren. Het klopt dat er in citroen en gember veel vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten. Deze zijn goed voor je gezondheid en weerstand.

Toch blijkt uit onderzoek geen duidelijk bewijs dat het drinken van gember- of citroenthee je gezondheid verbetert of tegen kanker beschermt.

Drink kruidenthee dus omdat je het lekker vindt of als vervanging voor suikerrijke dranken.


Bron:

Voedingscentrum