Is voorverpakt voedsel minder gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is voorverpakt voedsel minder gezond?

Vrouw drinkt smoothie door rietje

Je kunt er niet om heen, overal vind je voorverpakt voedsel. Handig als je gaat voor een snelle hap, of wanneer je haast hebt. Maar hoe gezond is het eigenlijk?

Salade

In alle haast onderweg naar werk ben je je heerlijke lunch vergeten. Je brengt snel een bezoekje aan de supermarkt om een kant-en-klare salade te halen. Toch adviseren we om een klein rondje te maken door de supermarkt voor verse ingrediënten. Waarom?

Aan kant-en-klare maaltijdsalades zijn conserveringsmiddelen toegevoegd om de salades langer houdbaar te maken. Ook zijn saladedressings vaak rijk aan calorieën en vetten. Wil je een gezonde salade, dan is het beste om die zelf samen te stellen.

Soep

Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.

Vruchtensap

Voorverpakte sappen zijn over het algemeen minder gezond. Het beste is om te kiezen voor puur vruchtensap. Puur vruchtensap is een bron van gezonde voedingsstoffen, maar bevat van nature veel fruitsuiker (fructose). Drink daarom niet meer dan 1 glas per dag om op een gezond gewicht te blijven.

Een aantal voorbeelden van voorverpakte producten die WEL gezond zijn:

  • Diepvriesgroenten
  • Diepvriesfruit
  • Zuivelproducten zonder toegevoegde suiker
  • Volkorenbrood, roggebrood, zuurdesembrood
  • Havermout en muesli zonder toegevoegde suikers
  • Ongezouten noten

Bron:

Consumentenbond