Verleidingen weerstaan: tips om beter nee te zeggen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verleidingen weerstaan: tips om beter nee te zeggen

High tea geserveerd op een tafel

Je bent op een feestje en dat bakje chips vráágt erom gegeten te worden. En bij traktaties op het werk neem je uit beleefdheid dat stuk gebak maar aan. Hoe zeg je vaker ‘nee’ tegen dit soort verleidingen? Met deze tips lukt het je!

Een goed begin is het halve werk. Start daarom met het maken van een plan om vaker ‘nee’ te zeggen.

Wat levert het je op?

Bedenk eens wat het weerstaan van verleidingen je oplevert. Wat heb je er op lange termijn aan als je vaker ‘nee’ zegt? Is het een gezond gewicht? Een goed voorbeeld voor je kinderen? Een betere conditie? Schrijf de redenen op en hang het op een zichtbare plek.

Ga je naar een feestje waar verleidingen zijn? Bekijk dan het lijstje weer voordat je vertrekt. Zo herinner je jezelf er steeds aan waarom je het doet. Je zult zien dat het afwijzen je makkelijker afgaat. Want wat levert op lange termijn meer plezier op: bitterballen of je gezondheid?

Maak een als-dan-aanpak

Verleidingen kun je beter weerstaan als je van tevoren hebt nagedacht hoe je het gaat aanpakken. Een effectieve manier is de als-dan-methode.

Bedenk: als ik in die situatie ben, dan ga ik dit gedrag volgen. Maak het zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • Als ik op een borrel ben, dan mag ik 2 keer iets lekkers pakken.
  • Als ik naar een verjaardag ga, dan zorg ik dat ik thuis al goed gegeten heb.
  • Als ik uit eten ga, dan neem ik als dessert een kop koffie of thee.

Omschrijf het plan positief. Dus niet: als ik op een feestje ben, dan neem ik géén wijn. De kans is groot dat je dan juist zin krijgt in wijn. Ook heb je dan nog steeds niet nagedacht over een vervangend positief gedrag. Beter is: als ik op een feestje ben, dan neem ik light frisdrank.

Zeg ‘nee’

Ben je op een feestje en krijg je de vraag of je taart wilt? Zeg hardop ‘nee’ en schudt daarbij overtuigend je hoofd. Je maakt dan niet alleen aan je omgeving duidelijk dat je het niet wilt, maar ook aan jezelf. Het blijkt dat als je zulke dingen keer op keer hardop zegt, het uiteindelijk een overtuiging wordt. Je gaat echt geloven dat je die ongezonde hapjes niet wilt. Het wordt een mindset. De verleiding wordt minder en minder.

Ook interessant: