De minder zoete kant van suikers - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De minder zoete kant van suikers

Overview van aantal donuts

Suikers, probeer ze maar eens te vermijden. Je vindt ze terug in fruit en zuivelproducten, maar natuurlijk vooral in frisdrank, snoep, koek en je favoriete chocoladereep. Heerlijk, maar suiker heeft ook een minder zoete kant.

Wat is suiker?

Suiker zit in een hoop producten. Het is een zoete stof die behoort tot de koolhydraten. Suiker vind je van nature bijvoorbeeld in suikerbiet, suikerriet, mais en fruit. De suiker die in bewerkte producten zoals frisdrank, snoep en koek zit, heet kristalsuiker. Deze wordt gemaakt van bietsuiker.

Suiker is op zichzelf geen ongezonde of gevaarlijke stof. Je lichaam gebruikt suiker als energiebron, maar net als met veel andere stoffen moet je er niet te veel van binnenkrijgen. Door dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en zuivelproducten te eten, krijg je genoeg suiker binnen.

Is suiker kankerverwekkend?

Suiker is niet kankerverwekkend. Wetenschappelijk onderzoek laat geen bewijs zien dat suiker op zichzelf de kans op kanker vergroot. Wel vergroot te veel suiker de kans dat je te zwaar wordt.

Wat doet te veel suiker?

Wanneer je te veel suiker eet, krijgt je lichaam meer energie binnen dan het nodig heeft. De extra energie wordt opgeslagen en omgezet in vet, dus dan kom je aan.

Wanneer je te veel aankomt, neemt je kans op overgewicht of obesitas toe. Overwicht en obesitas vergroten de kans op verschillende vormen van kanker. Het is dus belangrijk om niet te veel suiker binnen te krijgen.

Mag ik nog een chocoladereep eten?

Uiteraard kunnen we af en toe genieten van wat lekkers zoals een stukje chocolade. Het is wel heel belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden waarbij je niet te veel suiker binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor water, thee of koffie zonder suiker, groente en fruit.


Bronnen:

Voedingenkankerinfo.nl

Diabetesfonds.nl

Voedingscentrum.nl