Kom je aan van te weinig slaap? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kom je aan van te weinig slaap?

Jongen slaapt

Slaap is belangrijk voor onze gezondheid. Als je te weinig slaapt, kun je je minder goed concentreren en je presteert slechter. Ook lijkt slecht slapen samen te hangen met overgewicht, obesitas en diabetes type 2. Hoe zit het nou?

Aankomen door te weinig slaap

Onderzoek laat zien dat een tekort aan slaap de kans vergroot op overgewicht en obesitas. Mensen die gemiddeld minder dan 5 – 6 uur per nacht slapen, komen meer aan dan mensen die langer slapen (tussen de 7 – 9 uur). Hoe minder je slaapt, hoe groter de kans op overgewicht en obesitas.

Minder slapen, meer honger

Slecht slapen heeft invloed op onze eetlust. Het zorgt er namelijk voor dat we meer honger hebben, waardoor we dus meer gaan eten op een dag. Hierdoor kunnen we veel meer calorieën binnenkrijgen dan we nodig hebben.

Hormonen en slapen

Slecht slapen beïnvloedt ook onze hormonen. Door slecht te slapen maken we minder van het hormoon aan dat zorgt voor een gevoel van verzadiging (een vol gevoel). Het hormoon dat zorgt voor een hongergevoel maken wij dan juist meer aan.

Lichaamssamenstelling

Onderzoek laat zien dat wanneer we te weinig slapen, we meer spiermassa en minder vetmassa verbranden. Niet alleen is het lastiger om af te vallen met te weinig slaap, het heeft dus ook invloed op onze lichaamssamenstelling. Wanneer we afvallen is het doel meestal om vetmassa te verliezen en spiermassa te behouden of zelfs op te bouwen.

Diabetes type 2

Een langdurig slaaptekort vergroot de kans op insulineresistentie. Wanneer je lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Je hebt dan insulineresistentie. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de hoeveelheid suiker in het bloed niet te groot wordt. Wanneer insuline minder goed werkt, hebben we meer kans op diabetes type 2.

Zzzzzzz…onderschat een goede nachtrust niet. Lees hieronder tips om beter te slapen.

Slaap lekker!

Om op een gezond gewicht te blijven is het dus belangrijk om gezond te eten, meer te bewegen en ook goed te slapen. Niet alleen het aantal uur dat je slaapt maar ook de kwaliteit ervan is belangrijk. Probeer deze tips om goed uitgerust wakker te worden:

  • Slaap elke nacht minimaal 7 uur, het liefst 8 of 9 uur.
  • Slaap in een donkere, stille kamer.
  • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op.
  • Moet je vaak opstaan om naar het toilet te gaan? Drink niets meer 2 uur voor je naar bed gaat.
  • Gebruik geen mobiele telefoon of tablet in bed.
  • Drink geen cafeïne meer 8 uur voordat je gaat slapen.

Heb je al langere tijd problemen met slapen? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.


Bronnen:

Diabetesfonds

fit.nl