Wat is een calorie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat is een calorie?

donuts

Calorieën, ze staan op elke verpakking in de supermarkt en sommige mensen willen ze het liefst zo min mogelijk eten om af te vallen. Maar wat is een calorie eigenlijk en hoeveel calorieën heb je nodig?

Calorieën

Je lichaam heeft energie nodig, dit halen we uit eten en drinken. Deze energie wordt uitgedrukt in de eenheid kilocalorieën of kilojoules. De hoeveelheid kilocalorieën zegt dus hoeveel energie het product jou kan leveren.

1 kilocalorie is gelijk aan 4,2 kilojoules. Deze hoeveelheden moeten op verpakkingen van eten en drinken staan. Maar meestal wordt er gesproken over ‘calorieën’.

Hoeveel calorieën zitten er in een product?

De hoeveelheid calorieën in een voedingsproduct hangt af van hoeveel gram vetten, eiwitten, koolhydraten of alcohol erin zit. Ook vezels kunnen calorieën leveren, maar dit is maar weinig en wordt geschat op 2 kcal per gram vezels.

  • 1 gram vet levert 9 kcal
  • 1 gram eiwit levert 4 kcal
  • 1 gram koolhydraten levert 4 kcal
  • 1 gram alcohol levert 7 kcal

Zoals je ziet bevat vet de meeste calorieën, maar ook alcohol is calorierijk. Niet gek dus dat je door alcohol drinken aan kunt komen in gewicht.

Enkele voorbeelden van calorieën in ons eten en drinken:

  • 1 glas bier: 90 kcal
  • 1 snee volkorenbrood: 82 kcal
  • 1 schaaltje kwark: 194 kcal
  • 1 chocoladebiscuit: 72 kcal
  • 1 portie friet met mayonaise: 560 kcal

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Het is belangrijk om te onthouden dat je lichaam óók energie nodig heeft voor een goede werking van basisprocessen in het lichaam zoals je stofwisseling en voor lichaamsactiviteiten.

Hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft, hangt af van je geslacht, leeftijd, hoeveel je beweegt en of je gezond bent. Iemand die heel veel sport heeft vaak meer energie nodig dan iemand met een inactieve leefstijl. Ook heeft een ziek persoon meer energie nodig dan een gezond persoon.

Gemiddeld heeft een volwassen man met een weinig actieve leefstijl rond de 2600-2700 kilocalorieën nodig per dag. Bij een volwassen vrouw met een weinig actieve leefstijl ligt dit iets lager, rond de 1900-2000 kilocalorieën per dag. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, zijn er andere richtlijnen. Je vindt een uitgebreid overzicht op de website van het Voedingscentrum.

Energiebalans

Uiteindelijk draait het allemaal om de energiebalans. De hoeveelheid energie die je binnenkrijgt door wat je eet en drinkt moet in balans zijn met de energie die je verbruikt.

Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, kom je aan in gewicht. Maar aan de andere kant geldt ook: wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, zal je gewicht verliezen.

Calorieën tellen bij afvallen?

Het kan helpen om calorieën te tellen wanneer je wilt afvallen. Om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Door calorieën te tellen kun je beter inzicht krijgen in hoeveel je eet op een dag en hoeveel calorieën een product bevat.

Maar let op: het aantal calorieën zegt niets over hoe gezond je eet. Twee volkoren boterhammen met 20+ kaas en schijfjes komkommer bevat bijna net zo veel calorieën als één croissant met een glas cola. Maar de eerste optie is wel een veel gezondere keuze waarbij je meer belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt dan de tweede optie.

Het is daarom belangrijker om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben, waarbij je voldoende groenten, fruit en volkorenproducten eet.


Bron:

Voedingscentrum