Eieren: alles wat je wilt weten! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eieren: alles wat je wilt weten!

Doosje met eieren

Bij een uitgebreid ontbijt mag een lekker eitje niet ontbreken. Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. Maar wat is het verschil tussen bruine en witte eieren? En hoe kook je het perfecte eitje?

Bruine en witte eieren

De kleur van de schil van eieren heeft te maken met het soort kip en dan specifiek met de kleur van de oorlellen van de kip. Als de oorlellen rood zijn, dan legt de kip bruine eieren. Zijn de oorlellen wit? Dan legt de kip witte eieren.

Vaak kun je dit ook aan de kleur van de veren zien, omdat de kleur van de veren meestal gelijk is aan de kleur van de oorlellen. Dus witte veren betekent een wit ei en bruine veren een bruin ei.

Bruine en witte eieren zijn overigens even gezond. De kleur van de schaal heeft geen invloed op de voedingsstoffen, kwaliteit en de smaak van het ei. Wat de kip eet en hoe je het ei bewaart (het liefst in de koelkast) kan wel bepalend zijn voor de kleur van de dooier en de smaak van het ei.

Hoe kook je het perfecte eitje?

Eieren kun je op twee verschillende manieren koken. Je kunt de eieren direct in koud water stoppen en dan laten koken of het water eerst laten koken en dan pas de eieren toevoegen.

Voor beide manieren vind je hieronder de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote eieren ongeveer 1-2 minuten langer.

Manier 1: Eieren toevoegen aan koud water

  • Zachtgekookt ei: 3 minuten
  • Halfzachtgekookt ei: 4-5 minuten
  • Hardgekookt ei: 7 minuten

Dit is de kooktijd vanaf het moment dat het water kookt.

Manier 2: Eieren toevoegen aan kokend water

  • Zachtgekookt ei: 3-4 minuten
  • Halfzachtgekookt ei: 5-6 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 minuten

Dit is de kooktijd vanaf het moment dat je de eieren in het kokende water doet.

Tip om je ei makkelijker te pellen

Heb jij ook altijd zo’n moeite om de schil goed van een ei af te krijgen? Laat de eieren dan na het koken even ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water even onder stromend koud water te houden. Wedden dat het pellen nu veel makkelijker gaat!

Is mijn ei nog wel goed?

Met deze simpele test kun je checken of je ei nog goed is: vul een glas met water en leg het ei er voorzichtig in. Zakt je ei naar de bodem? Dan heb je een vers eitje te pakken. Als je ei op het water blijft drijven, dan is deze niet meer goed en kun je hem maar beter weggooien.

3 ei-weetjes op een rij

  1. Wist je dat het eerste cijfer van de code op het ei (0, 1, 2 of 3) verklapt hoe de kip leeft? Hoe lager dit cijfer is, hoe beter het leven van de kip die het ei heeft gelegd. Zo heeft de kip bij een lager cijfer meer ruimte en krijgt het voer van hogere kwaliteit.
  2. Wist je dat de eidooier de meeste voedingsstoffen bevat? Hierin zitten vooral eiwitten, vetten, vitamine B12 en D, fosfor en seleen.
  3. Wist je dat in een gezond voedingspatroon 2-3 eieren per week passen? Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten. Ei is namelijk een goede vervanger voor vlees.

Recepttip!

Eiersalade op toast