Ontdek Nederland op de fiets - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Ontdek Nederland op de fiets

Man en vrouw fietsen door een natuurgebied

Fietsen, fietsen, overal fietsen: één van de typische kenmerken van Nederland. Met elkaar fietsen we maar liefst 15 miljard km per jaar! Dat is ruim 880 km per persoon! De meeste mensen gebruiken de fiets vooral om boodschappen te doen of om naar het werk te gaan. Maar de zomer is ook geschikt voor een mooie fietstocht in eigen land.

De voordelen van fietsen

  • Fietsen is gezond! Met fietsen kom je relatief makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse 30 minuten beweging op een dag. Als je bijvoorbeeld altijd op de fiets boodschappen doet, met de fiets naar vrienden gaat of naar je werk fietst, kom je al een heel eind.
  • Nederland kent in totaal 37.000 km fietspaden. Genoeg reden dus om regelmatig een mooie fietstocht te maken zonder dat je gehinderd wordt door autoverkeer. Het gemiddelde fietstempo van Nederlanders ligt tussen de 15-18 km/uur, dus in 2 uur kun je al een tocht van 30 km maken!
  • Fietsen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor het milieu. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan de auto of het openbaar vervoer en kun je je fiets meestal makkelijker kwijt dan de auto. De fiets brengt je goedkoop én snel van deur tot deur.
  • Daarnaast is de fiets ook het ideale vervoermiddel om een stad te verkennen. Op de fiets zie je veel meer van de stad dan met het openbaar vervoer. Bovendien kom je op de fiets veel verder dan wanneer je te voet een stad verkent.

Fietsen is flexibel

Een groot voordeel van fietsen is bovendien dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe lang en hoe vaak je gaat fietsen. Heb je op een avond niks te doen en breekt de zon door? Stap op de fiets voor een kort rondje in de omgeving.

Daarnaast kun je ook met een vriend of vriendin afspreken om wekelijks een mooie tocht te maken of je aansluiten bij een fietsgroep. Op die manier heb je een stok achter de deur om elke week een flink stuk te gaan fietsen. Bovendien is met een groep fietsen gezelliger dan alleen. Er zijn fietsclubs die elke week een mooie tocht maken, maar ook fietsverenigingen die zich meer richten op wielrennen of mountainbiken. Jong of oud, snel of langzaam, alleen of met elkaar: iedereen kan fietsen!

Leuke fietsroutes door Nederland

Er zijn talloze fietsroutes door ons mooie kikkerlandje waarbij je natuurlijk zelf kunt bepalen welk rondje je wilt maken. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan op: nederlandfietsland.nl.


Bronnen:

Fietsersbond.nl

Nederlandfietsland.nl