In gesprek met mevrouw Ans Minkman - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

In gesprek met mevrouw Ans Minkman

Ans Minkman

In 2017 hebben wij Ans en haar man Joop mogen interviewen over hun besluit om hun gehele vermogen na te laten aan goede doelen, waaronder het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Wij kregen het droeve bericht dat de heer Minkman is overleden. Wij gingen hier in gesprek over met Ans.

Een terugblik

Toen wij kennismaakten met Ans en Joop Minkman stond hij nog vol in het leven. Hij was mantelzorger voor een oudere dame in de buurt en deed elke week boodschappen voor haar. Ans en Joop dansten graag en hebben vroeger ook aan wedstrijddansen gedaan. Joop was ook gek op honden, waaronder hun teckel Teun.

Slecht nieuws

Ans Minkman vertelt: “Joop leefde altijd erg gezond. We maakten veel wandelingen samen en hij sportte geregeld. In het voorjaar van 2019 kreeg hij klachten en heeft hij de huisarts gebeld. Na verder onderzoek bleek dat hij overal uitzaaiingen had. Het is toen erg hard gegaan en hij is helaas na een ziekbed van 8 weken overleden.”

Altijd dichtbij

“We hebben besloten om zo goed als mogelijk de laatste weken van zijn leven samen door te brengen. Er is sprake geweest dat Joop naar een hospice zou gaan. Hij wilde mij ontzien, maar dat heb ik tegengehouden. Hij is altijd thuisgebleven; ik vond het belangrijk dat ik altijd dicht bij hem was.”

“Vrienden en familie kwamen ook zo goed als het kon langs om afscheid te nemen. Zolang Joop het aankon hebben we altijd mensen over de vloer gehad. Samen haalden we veel herinneringen op en draaiden muziek van vroeger. We hebben het erg belangrijk gevonden zoveel mogelijk uit de laatste weken van Joop zijn leven te halen.”

Daad uit liefde

“Joop was echt een autoliefhebber. Hij was dan ook altijd erg trots op zijn prachtige auto. Op een dag was hij erg verdrietig, hij vond het zo erg dat hij zijn eigen auto nooit meer kon zien.”

“Joop lag op bed bij het raam in ons appartement. Ik ben in zijn auto gestapt en heb hem zo op het gazon recht onder zijn raam gereden. Ik heb alle deuren van de auto opengezet en heel hard getoeterd. De hele buurt keek erg verbaasd. Joop was zo blij met dit gebaar, dat de tranen in zijn ogen stonden. Hij vond het zo fijn zijn auto nog een keer te kunnen zien. In dit soort situaties zijn het vaak de op het oog kleine dingen die het verschil maken.”

Niet achter de geraniums gaan zitten

“Dertig jaar lang zijn wij elke zomer naar ons huis in Zeeland gegaan. Wij hadden een vakantiehuis in het mooie Breskens. We waren altijd zo blij als we daar weer weken konden verblijven. Joop is gecremeerd en we hebben zijn as daar over het strand uitgestrooid. Als ik over het strand loop heb ik het gevoel dat hij bij mij is. Deze plek betekent heel veel voor mij.”

“Joop heeft altijd gezegd dat ik verder moet gaan en niet thuis achter de geraniums moet gaan zitten. Ik ben dan ook nog erg actief en heb gelukkig veel dierbare vrienden en familieleden om mij heen. Ik wandel veel met onze teckel Teun en rijd nog overal heen in de auto van Joop.”

Nalaten aan het goede doel

“Jaren geleden hebben we heel bewust besloten ons vermogen na te laten aan goede doelen. We hebben samen deze beslissing genomen. Onze familie heeft het erg goed. Onze nalatenschap gaat dan ook naar meerdere goede doelen, waaronder het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, die er fantastisch werk mee kunnen doen.”

Met alles wat wij meegemaakt hebben, vind ik het nog extra belangrijk dat er meer onderzoek mogelijk gemaakt wordt.


Wij bedanken mevrouw Minkman hartelijk voor haar steun en het delen van haar verhaal. Een gift uit een nalatenschap is geven uit liefde voor morgen. Overweeg jij ook op deze bijzonder mooie manier het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te steunen? Vraag vandaag nog vrijblijvend onze Gids over nalaten aan.