Alles wat je wilt weten over… granaatappel! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles wat je wilt weten over… granaatappel!

Granaatappel

Ben jij ook zo’n fan van de smaak van granaatappel, of laat je hem liggen omdat de pitjes eruit krijgen een flinke uitdaging kan zijn? Wij vertellen je meer over deze heerlijke vrucht en geven jou dé beste tip om de pitjes eruit te krijgen!

Herkomst en groeiwijze

Granaatappels groeien niet in Nederland en moeten daarom van iets verder weg komen. Gelukkig kunnen we wel het hele jaar rond genieten van deze lekkere vrucht. Van de maanden januari t/m juni komt de vrucht uit Peru. In de maanden juli t/m januari komt de vrucht van wat dichterbij, bijvoorbeeld uit Spanje of Turkije. Granaatappels groeien aan een boom, deze boom kan tot wel acht meter hoog worden!

Familie van de appel?

Granaatappel ziet eruit als een grote ui met een mooie glanzende schil. Granaatappel mag dan wel het woord ‘appel’ in de naam hebben, maar de vrucht behoort tot de bessen. Dat zou je in eerste instantie niet verwachten vanwege de naam én de grootte van de vrucht. De granaatappelpitjes zitten binnenin de vrucht verstopt.

Veelzijdige vrucht

De smaak van granaatappel is fris en zoetzuur. In de keuken kun je er alle kanten mee op: door de kwark of havermout in de ochtend, verwerkt in een couscoussalade met gegrilde groenten of in een Indiaas gerecht met kikkererwten en aubergine.

Wat zit er precies in granaatappel?

Granaatappel bevat, zoals andere fruitsoorten, veel vezels. Ook zit er aardig wat vitamine B6, B11, C en K in. Daarnaast zit er in een granaatappel veel koper. Koper is belangrijk voor de vorming van onze botten en het bindweefsel in ons lichaam. Ook draagt koper bij aan een goede werking van ons afweersysteem.

Minder kans op kanker

Door vooral te kiezen voor plantaardige voeding, zoals fruit, krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Wat je iedere dag eet heeft invloed op de kans op kanker. Voeg daarom aan alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zoveel mogelijk plantaardige producten toe, zoals fruit, groente en volkorenproducten. Lees meer over onze aanbeveling Eet gezond.

De beste granaatappel (ontpit)tip!

De pitjes uit een granaatappel krijgen zonder dat je onder de rode spetters zit, kan een flinke uitdaging zijn. En misschien laat jij de vrucht hierdoor wel liggen. Zonde want hij is zo lekker én gezond! Wij delen onze beste tip met jou:

  • Snijd de granaatappel doormidden (of eventueel in vier stukken) en leg de helften in een ruime bak met water.
  • Peuter met je vingers de pitjes los. De pitjes zullen nu naar de bodem van de bak zakken.
  • Giet het water af en geniet van de schoongemaakte granaatappelpitjes!

Bronnen:

Veggipedia.nl

Verseoogst.nl