Misschien herken je het wel. Je hebt net geluncht op het werk. Je wilt weer hard aan de slag, maar binnen 10 minuten beginnen je oogleden zwaar te worden. Dit is een typisch geval van de middagdip. Wat kunnen we hier tegen doen?
Ook op het kantoor van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ervaren we weleens de middagdip, daarom waren wij nieuwsgierig naar oplossingen. We hebben er hier een aantal op een rijtje voor je gezet.
Tips tegen een middagdip
- Begin de dag met een goed ontbijt, zo geef je je lichaam genoeg energie en is de kans kleiner dat je later op de dag met ‘een lege batterij’ rondloopt.
- Eet veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten die je eet langzamer in je bloed worden opgenomen, je krijgt daardoor minder snel een energiedip. Ruil je witte boterham dus in voor een volkorenbroodje.
- Slaap goed. Dit klinkt misschien logisch, maar het is voor velen een uitdaging. Door minimaal 7 uur te slapen per nacht, kun je jouw kans op een middagdip verkleinen. Lees hier ook ons artikel over slapen.
- Drink meer water. Het is erg belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Door een klein tekort aan vocht, verlies je al focus en energie. Drink daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Eet niet te veel in een keer bij de lunch. Wanneer je snel een hoop eet tijdens de lunch, moet je lichaam vervolgens een hoop energie gebruiken om al dat eten te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor een salade.
- Ga in gesprek met een collega. Wanneer je merkt dat je slaperig wordt, kan sociaal contact erg helpen. Het geeft een boost in energie en focus. Probeer dan ook om vergaderingen en gesprekken na de lunch in te plannen.
- Beweeg. Als je merkt dat je slaperig wordt is het een goed idee om even in beweging te komen. Dit kan al door een rondje te lopen, de trap op en af te gaan, even te stretchen of door naast je bureau te joggen.
Geïnspireerd? Ga met deze tips je volgende werkdag in en wees jouw middagdip de baas!