Alles over verschillende soorten meloen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles over verschillende soorten meloen

Drie stukken meloen

Meloen smaakt zoet en is heerlijk fris. Met meloen op tafel kom je al snel in zomerse sferen. Er bestaan verschillende soorten meloen, maar welke soorten zijn er precies? Wij vertellen je meer en delen interessante weetjes!

De lekkerste soorten op een rij

Meloen is een echte alleskunner! Lekker om te verwerken in een salade, gemixt in een smoothie of als tussendoortje. Doordat meloenen goed te kruisen zijn, bestaan er veel verschillende soorten. Hieronder zetten we er een aantal op een rij:

Cantaloupe meloen

De Cantaloupe meloen is zoet en sappig van smaak. Deze meloensoort herken je aan zijn grijsgroene uiterlijk met donkere strepen. Het vruchtvlees is mooi oranje van kleur.

Perfecte match in de keuken met blauwe kaas.

Galia meloen

De Galia meloen is mooi rond van vorm. Het uiterlijk is geel en licht ribbelig. Het vruchtvlees is lichtgroen van kleur. Wist je dat je aan de schil van de meloen kunt je zien hoe zoet hij is? Hoe dichter de structuur, hoe zoeter hij smaakt!

Perfecte match in de keuken met appel.

Honingmeloen

De honingmeloen wordt ook wel gladde meloen of suikermeloen genoemd. Hij heeft de vorm van een rugbybal en is lichtgeel van kleur. Het vruchtvlees is heel lichtgroen van kleur. Anders dan de naam zal vermoeden is de smaak van deze meloensoort een stuk minder zoet in vergelijking met andere soorten.

Perfecte match in de keuken met gember.

Piel de Sapo

De schoonheid van de Piel de Sapo meloen zit absoluut aan de binnenkant. Je herkent deze meloen namelijk door zijn donkergroene, knobbelige uiterlijk wat veel mensen doet denken aan de huid van een pad. Wist je dat Piel de Sapo is het Spaans ‘paddenhuid’ betekent? Het vruchtvlees is wittig van kleur.

Perfecte match in de keuken met mozzarella.

Watermeloen

Deze meloen kennen we allemaal en is een van de bekendste varianten. Watermeloen bestaat maar liefst uit 95% water. Hij kan onwijs groot en zwaar worden!

Perfecte match in de keuken met fetakaas.

Interessante weetjes over meloen

  • Wist je dat meloen behoort tot de familie van komkommers? Eigenlijk is meloen dus geen fruit, maar een vruchtgroente! In Nederland wordt meloen wel als fruit gegeten.
  • Door een schijf meloen te eten tik je de aanbevolen 2 stuks (200 gram) fruit snel aan. Een schijf watermeloen (zonder schil) is maar liefst 300 gram! Met het eten van een Galia meloen moet je net iets beter je best doen: een schijf (zonder schil) weegt namelijk 120 gram. Meer meloen op het menu dus!
  • Meloen staat in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Hij mag dan wel op nummer 10 staan, maar hij behoort toch tot de top!
  • In Nederland groeien geen meloenen. Meloen groeien namelijk in warmere klimaten. In de zomermaanden zijn meloenen uit Europa verkrijgbaar. Buiten de zomer om moet de meloen van verder weg komen, bijvoorbeeld uit Brazilië.
  • Ready to eat? Een meloen is op zijn lekkerst als er een zoete geur vanaf komt en als je de schil iets kunt indrukken. Voor een watermeloen geldt het volgende: ontstaat er een holle klank als je erop slaat met bijvoorbeeld een lepel, dan is het tijd om de watermeloen op te smikkelen!
  • Meloen is laag in calorieën en bevat veel voedingsvezels. Bovendien krijg je door meloen te eten vitamine C en ijzer binnen. Lees hier meer over het belang van gezond eten en kankerpreventie.

Bron:

Veggipedia