Zo houd je fruit en groente vers in de zomer - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zo houd je fruit en groente vers in de zomer

Koelkast met groente en fruit

Geniet jij op zomerse dagen ook zo van een stuk frisse komkommer, een handje zoete aardbeien of een part sappige meloen? Niet alleen lekker, maar ook gezond! Maar hoe zorg je ervoor dat fruit en groente vers blijft? Wij geven je tips!

Tip 1: Bewaar fruit en groente op de juiste plek

Allereerst blijven fruit en groente langer goed als je ze op de juiste plek bewaart. Het meeste fruit kun je het beste bewaren in de koelkast. Dit geldt onder andere voor appels, peren, perziken, nectarines, kiwi’s, druiven, aardbeien, frambozen en kersen. Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren.

Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal.

Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien. Bladgroenten zoals spinazie en sla blijven het langst goed in de koelkast. Hetzelfde geldt voor voorgesneden groenten en koolsoorten als bloemkool en broccoli.

Tip 2: Ga slim om met fruit en groente

Heel veel fruit- en groentesoorten kun je prima invriezen. Zo heb je altijd een gezonde voorraad in huis én hoef je niet bang te zijn dat je een bruine banaan in de fruitschaal aantreft of dat je een rotte paprika moet weggooien.

Hoe je fruit en groente het beste kunt invriezen? Dat verschilt per soort. Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen en druiven kun je in z’n geheel in een afgesloten bakje invriezen. Appels, peren en bananen kun je het beste in stukjes snijden en dan invriezen. Groente kun je voor het invriezen het beste even kort blancheren. Dit doe je door de groente 2 minuten in kokend water te leggen en daarna gelijk met koud water af te spoelen.

Tip 3: Houd fruitvliegjes weg

Vooral in de zomer kun je last hebben van fruitvliegjes. Deze vliegjes zijn niet alleen heel vervelend, ze kunnen ook bacteriën overbrengen. Zorg daarom dat je geen (over)rijp of rottend eten laat liggen en gooi ook schillen of restjes groente en fruit zo snel mogelijk weg. Maak je aanrecht goed schoon en spoel glazen, schaaltjes of borden goed af. Ook is het goed om met warme temperaturen je vuilniszak net iets vaker dan normaal te vervangen.

Tip 4: Wees creatief met overrijp fruit en groente

Heb je een banaan die net iets te rijp is? Maak er een bananenbrood van of verwerk ze met ander overrijp fruit in een lekkere smoothie. Van overrijpe appels kun je appelmoes maken en van een teveel aan aardbeien een heerlijke jam.

Overrijpe groenten die echt op moeten, kun je gebruiken voor een soep of pastasaus. Ook smaken ze zeker niet verkeerd in een goedgevulde omelet. Of wat denk je van een lekker groentepakketje uit de oven of van de barbecue? Gebruik je creativiteit om overrijp fruit en groente uit de vuilnisbak te redden!

Tip 5: Koop niet te veel in een keer

Alles wat je teveel koopt en uiteindelijk moet weggooien omdat het niet meer goed is, is zonde. Koop daarom niet te veel in een keer en maak als eerste het meest rijpe fruit en groente op.

Lees hier meer over het belang van gezond eten en kankerpreventie.


Bron:

Voedingscentrum