Spring cleaning work-out: huis frisser, jij fitter - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Spring cleaning work-out: huis frisser, jij fitter

Spring cleaning

De lente is ideaal voor een goede voorjaarsschoonmaak. Dat is niet alleen goed voor een schoon en fris huis, maar ook voor je fitheid. Met huishoudelijk werk verbrand je calorieën en train je jouw spieren. Maak van jouw voorjaarsschoonmaak een work-out!

Vele voordelen van bewegen

Lichaamsbeweging is gezond. Dat is geen nieuws. Maar wist je ook dat lichaamsbeweging de kans op kanker verkleint? Door te bewegen werk je ook aan een gezond gewicht.

Verder krijg je door te bewegen meer energie, sterkere botten en bouw je aan een goede weerstand. Lees hier meer over onze aanbeveling.

Schoonmaken is bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten. Schoonmaken, hoe fanatiek je dat ook doet, is minder intensief dan bijvoorbeeld hardlopen of tennissen. Afwassen, strijken, afstoffen en stofzuigen zijn vormen van licht intensieve activiteiten. Lichte vormen dus, maar ze zijn wel actiever dan een serie te ‘bingen’ op de bank.

Met huishoudelijk werk verbrand je ook calorieën en kun je jouw spieren trainen. Ken je de film ‘The Karate Kid’ nog? Met stevige klusjes thuis kun je ook een goede work-out krijgen!

Verbrand calorieën

Wij vergeleken enkele klussen in en om het huis voor je om erachter te komen hoeveel calorieën (kcal) je ermee in 1 uur kunt verbranden. Daarbij vergeleken wij deze hoeveelheid calorieën met die van minder gezonde snacks. Dit is een voorbeeld voor iemand die 75 kilo weegt:

 • Stofzuigen: 248 kcal. Dat is iets meer dan een roze koek (235 kcal).
 • Vloer schrobben: 413 kcal. Dat is een portie friet met tomatenketchup (413 kcal).
 • Strijken: 135 kcal. Dat lijkt niet veel, maar dat is wel gelijk aan 1 kroket (131 kcal).
 • Tuinieren: 285 kcal. Dat zijn 4 chocoladebiscuits.

Huishoudelijk werk loont dus!

Spring cleaning work-out

Verruil even de loopband, bal of gewichtjes voor de stofzuiger, dweil of bezem. Rustig door het huis lopen met een schoonmaakdoekje of plumeau kunnen we geen work-out noemen. Intensiteit en snelheid zijn belangrijk.

Top tips voor een goede schoonmaak work-out

 • Zet muziek aan waarop je wilt dansen. Dit maakt het niet alleen leuker, maar motiveert je ook om snel te bewegen.
 • Stel een tijdslimiet in voor elke kamer die je schoonmaakt of voor elke klus. Bijvoorbeeld 30 minuten om de badkamer schoon te maken. Dit motiveert je om het tempo vlot te houden.
 • Moet je hogere plekken bereiken om bijvoorbeeld spinnenwebben weg te halen? Maak er rekoefeningen van, of train je kuitspieren.
 • Maak grotere bewegingen wanneer je ramen lapt of de douchecabine schrobt (dit is jouw ‘Karate Kid’-moment!)
 • Doe ‘lunges’ tijdens het stofzuigen. Dit voel je in je dijen.
 • Beweeg mee met de stofzuiger, in plaats van op één plek te blijven staan en alleen je armen te bewegen.
 • Heb je vloerkleden? Breng ze naar buiten en klop ze schoon met een bezem in plaats van ze te stofzuigen. Zo train je jouw armen. Draag wel een mondkapje als je allergisch bent voor stof.
 • Wc schoonmaken? Buk niet, maar doe een squat.
 • Moet je na het schoonmaken op adem komen? Dan heb je er een goede training van gemaakt!

Bronnen:

Voedingscentrum

Webmd.com