Meer weten over… zoete aardappel - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Meer weten over… zoete aardappel

Zoete aardappel in plakken gesneden op tafel

Zoete aardappel wordt steeds populairder en dat is ook niet zo gek! Zoete aardappel heeft namelijk veel voordelen voor onze gezondheid. Zoals de naam wellicht niet doet vermoeden, is het echter geen aardappel maar een groente!

Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Het is een knolgewas, afkomstig van een plant uit de windefamilie.

Zoete aardappel komt in verschillende kleuren voor. De meest voorkomende soort is oranje van kleur, maar er bestaat ook een witte, paarse en zelfs roze variant. Oorspronkelijk komt zoete aardappel uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt het op meerdere plekken in de wereld verbouwd.

Verwerkt in gerechten

De smaak van zoete aardappel is zowel zoet als hartig. Daarom is het ook geschikt voor zowel een zoete als hartige maaltijd. Verwerkt in een taart of in een puree; met zoete aardappel kun je alle kanten op!

Net zoals de gewone aardappel kun je zoete aardappel koken en bakken, maar ook als een puree of uit de oven zijn ze erg lekker. De kooktijd is vergelijkbaar met de normale aardappel: zo’n 15 tot 20 minuten. Bij bereiding in de oven hebben ze vaak wat langer de tijd nodig.

Verschillen tussen de zoete en normale aardappel

Beide soorten bevatten vitamine C, maar zoete aardappel bevat daarnaast ook bètacaroteen. Deze stof geeft zoete aardappel een oranje kleur. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor een goede werking van onze ogen en het afweersysteem. Ook zorgt het voor een gezonde huid, haar en nagels.

In zoete aardappel zitten meer voedingsvezels in vergelijking met een normale aardappel. Het eten van voldoende vezels is belangrijk voor een goede stoelgang en kan de kans op darmkanker verkleinen. Lees hier meer over de voordelen van vezels.