Bewegen in de hitte - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Bewegen in de hitte

Vrouw drinkt na het sporten water uit een flesje

In de zomer kan het erg heet zijn en bewegen is dan niet altijd even makkelijk. We snappen dat jij je in de zomer ook fit wilt voelen, daarom geven wij tips om verantwoord te bewegen in de hitte. Zo is het een (gebakken) eitje toch?

Warme dagen en veel zon, daar staat de zomer bekend om. Een makkelijke reden om het sporten af te zeggen, is de schuld te geven aan de hitte.

Door te sporten is de kans groter dat je op gewicht blijft. Een gezond gewicht behouden is één van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je kans op kanker te verkleinen. ​Laat de hitte daarom niet jouw smoes worden deze zomer. Wij helpen je met handige tips zodat je ook in de zomer lekker kunt blijven sporten!

Begin rustig, bouw langzaam op en weer af

Ga niet gelijk te hard van stapel maar bouw het sporten in de hitte rustig op. Koel ook goed af. Met een warming-up en cooling-down heb je minder kans op blessures en spierpijn na het sporten.

Kies het juiste moment van de dag

Ga sporten op het juiste moment van de dag. In de ochtend en avond is de zon minder fel en zijn de temperaturen aangenamer.

Draag de juiste kleding

Kies voor dunne kleding, het liefst gemaakt van ademende stoffen. Ga daarnaast voor lichte kleuren zoals wit en lichtblauw in plaats van zwart. Probeer je huid zoveel mogelijk te bedekken tegen de zon en vergeet niet om je in te smeren. Daarnaast kan een hoed of pet helpen te beschermen tegen een zonnesteek.

Genoeg drinken is een must

Drink voldoende, kies het liefst voor water. Toe aan wat anders dan water? Kies dan voor limonade (met minder suiker) of voeg smaakmakers zoals schijfjes citroen of munt toe aan je water. Afhankelijk van het lichaamsgewicht is het verstandig om op hete dagen minimaal 2,5 liter water te drinken. Je verliest namelijk meer vocht op deze dagen.

Luister naar je lichaam

Pas je tempo in de hitte aan en luister naar je eigen lichaam. Ben je toe aan een pauze tussen het joggen door? Zoek dan een bankje in de schaduw en laad jezelf even op!