Tomaten. Wie lust ze niet? Tomaten zijn lekker, gezond én veelzijdig. Er zijn zoveel soorten tomaten dat er voor iedereen wel een favoriet is. Wij helpen je om jouw perfecte match te vinden!
Wist je dat… Tomaat de meest gegeten groentesoort in Nederland is, gevolgd door wortel, sla en komkommer?
Gezonde (to)maatjes
Tomaten passen net als alle andere soorten groente en fruit in een gezond voedingspatroon. Ze zitten vol goede voedingsstoffen. Tomaten zijn ook je beste maatjes in de keuken; ze zijn veelzijdig en vol van smaak.
Veelzijdig
Een kom warme tomatensoep met geroosterd volkorenbrood, een bord volkorenpasta met tomatensaus of een handje snoeptomaatjes tussendoor. Dat is altijd genieten.
Let wel op met kant-en-klare tomaatproducten. Hier zit vaak veel zout en/of suiker in. Zo kan een kom kant-en-klare tomatensoep ruim 12 gram suiker bevatten, dit staat gelijk aan drie suikerklontjes!
Soorten tomaten
Er zijn veel tomatensoorten. Genoeg keuze voor iedereen. Zie hier een opsomming van enkele soorten. Proef ze allemaal.
Vleestomaat – lichtzoet en fris
Geniet van deze tomaat:
- Als garnering op een vegaburger of een verse zelfgemaakte hamburger.
- Gegrild van de barbecue.
- In een verse tomatensoep.
Romatomaat – lichtzoet en vol
Geniet van deze tomaat:
- In een salade.
- In een soep.
- Op een zelfgemaakte pizza.
- Als tussendoortje.
Coeur de Boeuf – vol en fris
Wist je dat een coeur de boeuf van binnen naar buiten rijpt? Het kan perfect rijp zijn maar toch nog een half groene schil hebben.
Geniet van deze tomaat:
- In plakjes gesneden in een salade.
- Met mozzarella of verse geitenkaas.
- In een soep.
Snoeptomaatjes – fris en zoet
Geniet van deze tomaat:
- Als tussendoortje.
- Geroosterd in de oven.
- Op een prikker met blaadjes basilicum en een klein bolletje mozzarella.
Troscocktailtomaat – zoet
Geniet van deze tomaat:
- In een salade caprese.
- In plakjes op een tosti.
- Op volkorenbrood met komkommer en sla.
- Gevuld uit de oven.
Eet alleen rijpe tomaten
Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. In grote hoeveelheden is dit giftig. Tomatine in niet-rijpe tomaten verdwijnt bij het rijpen van de tomaat. Eet daarom rijpe tomaten.
Onze favoriete recepten met tomaat:
Kabeljauw met tomaat en olijven
Bronnen: